Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Καρκίνος στους λεμφαδένες: Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του Αλέξη Κούγια


Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση εξαιτίας του καρκίνου στους λεμφαδένες. Ο ποινικολόγος αναφέρει ότι το ανακάλυψε κατά τη διάρκεια γενικού check up, όταν και διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος είχε προσβάλει σε εμβρυακό στάδιο τους λεμφαδένες του.
Ο ίδιος τονίζει ότι η 24ωρη αγόρευση του σε δύο ημέρες, στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του και έτσι εισήχθη στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε εξάωρη εγχείρηση, κατά την οποία του αφαιρέθηκαν -εκτός από τους καρκινογόνους- ακόμη 39 λεμφαδένες για προληπτικούς λόγους.
Τι είναι όμως οι λεμφαδένες;
Είναι όργανα σε σχήμα νεφρού του λεμφικού συστήματος και μεγάλος αριθμός τους συνδέεται σε όλο το σώμα με τα λεμφικά αγγεία. Οι λεμφαδένες είναι σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος , ενεργώντας ως φίλτρα για ξένα σωματίδια συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν έχουν καμία λειτουργία αποτοξίνωσης.
Οι λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα, είναι πιο συγκεντρωμένοι κοντά και μέσα στον κορμό και χωρίζονται σε ομάδες. Υπάρχουν περίπου 450 λεμφαδένες στους ενήλικες. Μερικοί λεμφαδένες μπορούν να γίνουν αισθητοί όταν διευρυνθούν, όπως:
  • οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα,
  • οι αυχενικοί λεμφαδένες της κεφαλής και του λαιμού και
  • οι βουβωνικοί λεμφαδένες κοντά στην πτυχή της βουβωνικής χώρας.
Η κύρια λειτουργία των λεμφαδένων είναι το φιλτράρισμα της λέμφου για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της μόλυνσης. Για να γίνει αυτό, οι λεμφαδένες περιέχουν λεμφοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, ο οποίος περιλαμβάνει Β κύτταρα και Τ κύτταρα . Αυτά κυκλοφορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και εισέρχονται και κατοικούν στους λεμφαδένες.
Τα "αθώα" συμπτώματα του καρκίνου των λεμφαδένων
Ο καρκίνος των λεμφαδένων ονομάζεται λέμφωμα. Χτυπάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα.
Ως λέμφωμα ορίζεται μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν τα κύτταρα που παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ως καρκίνος κυρίως αφορά κύτταρα που εμπλέκονται στο λεμφικό σύστημα του σώματος.
Ως συμπτώματα αναγνωρίζονται ένα πρήξιμο στον λαιμό που δεν πονάει, ή στο έσω μέρος του χεριού, ή στη βουβωνική χώρα. Αυτά μάλιστα είναι και τα πρώτα συμπτώματα.
Επίσης, λεμφαδένες ή ιστοί σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να διογκωθούν.
Ωστόσο, να σημειωθεί πως πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του λεμφώματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Πυρετό
  • Κρυάδες
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Φαγούρα (έως και το 25% των ασθενών αναπτύσσουν φαγούρα, συνηθέστερα στο κάτω άκρο, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, να είναι τοπική, ή να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα