Σελίδες

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί ανέβηκαν ξαφνικά τα κρούσματα κορονοϊού και οι εισαγωγές- Καμπανάκι ειδικών για το επόμενο κύμα της πανδημίας


Μετά από έξι περίπου εβδομάδες αποκλιμάκωσης του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων κορονοϊού (από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα), η εικόνα αντιστράφηκε.
Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η άνοδος των κρουσμάτων (36.146 νέα κρούσματα την εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου σε σχέση με τα 33.590 κρούσματα στην προηγούμενη μέτρηση την εβδομάδα αναφοράς 5 – 11 Σεπτεμβρίου), ενώ ο οργανισμός προέβη και σε ανακοίνωση για την ξαφνική αύξηση των διαγνώσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση κατά 7% των διαγνώσεων μέσα σε μια εβδομάδα θεωρείται αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Όπως αναφέρεται, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών.
Είναι ακόμη ενδεικτικό πως το 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.91, όταν στην προηγούμενη επιδημιολογική έκθεση ήταν 0.88.
Υπενθυμίζεται εντούτοις πως η σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θεωρείται πως η επίπτωση στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων δεν έχει ακόμη φανεί στο πραγματικό της μέγεθος. Τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά με συστάσεις για διενέργεια self test περίπτωση συμπτωμάτων.
Στον αντίποδα εκτιμάται πως η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης (πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων) ευθύνεται για την άνοδο των διαγνώσεων.
"Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους", σημειώνει ο ΕΟΔΥ.
Εκτοξεύτηκαν και οι εισαγωγές
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 818 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 117, 4% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 754 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 108, -13% εβδομαδιαία μεταβολή).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 82 (64.6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.3% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στην προηγούμενη έκθεση οι διασωληνωμένοι ήταν 101.
Επίσης την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 111 θάνατοι ασθενών COVID-19 (11 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -14% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 25 (23%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.
Φόβοι για επόμενο κύμα
Ήδη έχουν διαπιστωθεί και στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος. Τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, έδειξαν πως από 197 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου, δύο ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75).
Οι ειδικοί φοβούνται πως όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο και υπάρχει μετατόπιση σε κλειστούς χώρους, τα κρούσματα θα ανεβαίνουν. Εντούτοις, επί του παρόντος οι παραλλαγές της Όμικρον δεν δίνουν βαριές νοσηλείες, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση ενός νέου στελέχους τους επόμενους μήνες, όπως και ένα επόμενο κύμα της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα