Σελίδες

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Οι άνδρες παίρνουν μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα εάν ακούσουν καλά πράγματα... στον καφέ ή στα χαρτιά


Υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις προλήψεις από ό,τι οι άνδρες, όμως μία νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει κατ' ανάγκη. Οι άνδρες που τους έχουν γίνει θετικές προβλέψεις από κάποια μαντική διαδικασία είναι στη συνέχεια πιο πρόθυμοι, σε σχέση με τις γυναίκες, να πάρουν οικονομικό ρίσκο στον χρηματοοικονομικό τομέα (π.χ. στο καζίνο ή στο Χρηματιστήριο).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σιαογιούε Ταν του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, πραγματοποίησαν πειράματα, δείχνοντας ότι οι άνδρες που σε κάποια μαντεία μαθαίνουν ότι προμηνύονται γι' αυτούς καλά πράγματα (αντί για κακά ή ουδέτερα), τείνουν μετά να γίνουν πιο ριψοκίνδυνοι στις επενδυτικές και γενικότερα στις οικονομικές αποφάσεις τους, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι η τύχη τούς επιφυλάσσει εξίσου ωραίο μέλλον.
Οι ποικίλες προλήψεις και οι αντίστοιχες συμπεριφορές είναι πολύ διαδεδομένες παγκοσμίως παρά την υποτιθέμενη ορθολογιστική εποχή μας. Σταδιακά αυξάνονται οι επιστημονικές μελέτες που βοηθούν στην κατανόηση του φαινομένου της δεισιδαιμονίας. Έχει γίνει αντιληπτό π.χ. ότι αυτή η τάση βοηθά στην καταπολέμηση των αισθημάτων αβεβαιότητας και τονώνει την αυτοπεποίθηση αρκετών ανθρώπων. Οι διάφορες μαντικές τεχνικές (καφεμαντεία, χαρτομαντεία κ.ά.) συνιστούν μία δημοφιλή μορφή τέτοιας δεισιδαιμονίας, αλλά ελάχιστα έχει έως τώρα μελετηθεί επιστημονικά πόσο επηρεάζει πραγματικά τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Στη νέα έρευνα, 693 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν μέσω μαντείας για τα μελλούμενα αναφορικά με τη ζωή τους γενικά και ειδικότερα με τα οικονομικά τους. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχε αλλάξει η συμπεριφορά τους όσον αφορά την τάση ανάληψης οικονομικού ρίσκου.
Τα πειράματα έδειξαν ότι όσοι -ιδίως οι άνδρες -είχαν μάθει θετικά πράγματα από τη μαντεία, ήταν πρόθυμοι να "ποντάρουν" και να ρισκάρουν περισσότερα χρήματα. Παρ' όλο που οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι ίδιοι δεν πίστευαν πραγματικά στη μαντεία, στην πράξη είχαν επηρεαστεί. Αυτό συνάδει με προηγούμενα ευρήματα ερευνών ότι οι άνθρωποι δρουν με βάση τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες τους, ακόμη κι αν ισχυρίζονται στα λόγια ότι δεν είναι δεισιδαίμονες.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0273233
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα