Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Προϋπολογισμός 2023: Τα 5 κορυφαία στοιχήματα που συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ


Πέντε μεγάλα στοιχήματα πρέπει να κερδίσει ο προϋπολογισμός του 2023 ,που προμηνύεται ως η δυσκολότερη χρονιά για όλη την Ευρώπη με την πρόσθετη ιδιαιτερότητα για τη χώρα μας ότι πρόκειται για μια προεκλογική χρονιά.
Ενεργειακή κρίση, γεωπολιτική αστάθεια, απειλή ύφεσης στην Ευρώπη και εκλογές συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ που καθιστά αβέβαιες τις μακροοικονομικές προβλέψεις.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας είναι ενδεικτικές της ρευστότητας που επικρατεί. Η αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή του φυσικού αερίου, που μόνο σε ένα μήνα έχει μειωθεί άνω του 40%, αποδεικνύει ότι είναι πολύ δύσκολη η άσκηση οικονομικής πολιτικής μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με το TTF στα 185 ευρώ ανά μεγαταβώρα κατά μέσο όρο για το 2023. Εάν οι τιμές παραμείνουν σε αυτό το ύψος, θα υπάρξει μία μεγάλη δημοσιονομικά ανάσα για τον προϋπολογισμό. Δεν θα χρησιμοποιηθεί το 1 δισ. ευρώ, το ενεργειακό αποθεματικό και θα υπάρξουν έξτρα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών.Τα μεγάλα στοιχήματα
Οπως παραδέχεται και ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό «έχουν λόγω των συνθηκών ακραίας γεωπολιτικής αβεβαιότητας, υψηλό βαθμό επισφάλειας και μπορεί να αναθεωρηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού».
Σε αυτές τις συνθήκες, τα μεγάλα στοιχήματα είναι:
  1. ΑΕΠ: Η πρόβλεψη για 2,1% ανάπτυξη το 2023 από 5,3% φέτος θεωρείται ριψοκίνδυνη, καθώς στηρίζεται στην υπόθεση για εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των κραδασμών στην οικονομία αλλά και στη συνέχιση της καλής πορείας του τουρισμού. Στο ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη μπορεί να επηρεαστούν τα έσοδα από τον τουρισμό. Επιπροσθέτως, για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας η ιδιωτική κατανάλωση θα πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό 1,3%.
  2. Πληθωρισμός: Πτώση του πληθωρισμού στο 3% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, από 8,8% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος. Ωστόσο, φέτος έχουν ανατραπεί όλες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ενώ οι εκτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.
  3. Πλεονάσματα: Από έλλειμμα 1,7% φέτος, προβλέπεται η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ. Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από τα 56 δισ. ευρώ .
  4. Ανεργία: Η απειλή ύφεσης προκαλεί κλυδωνισμούς και στην αγορά εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις, που πιέζονται από το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος, προειδοποιούν για συρρίκνωση των θέσεων εργασίας λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 10,8% έναντι 11% το τρέχον έτος και 12,8%. Στο μέτωπο της απασχόλησης ο ρυθμός αύξησης θα είναι βραδύτερος μόλις στο 0,2% το 2023 από 4,6% φέτος.
  5. Επενδύσεις: Άνοδο στον ρυθμό των επενδύσεων ώστε να διαμορφωθούν στο 16% έναντι 10% που ήταν ο αντίστοιχος φετινός ρυθμός, προβλέπει το προσχέδιο. Ειδικότερα για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική που καταγράφεται στο μέτωπο των επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα