Πιο συγκεκριμένα, 339 εκατομμύρια άνθρωποι -65 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι- θα υποφέρουν το θα χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023, δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας του ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι ζητούν από τα κράτη να διαθέσουν 51,5 δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας πως ανάγκες έχουν διογκωθεί.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κατέστρεψε τις υποδομές υγείας, επιδείνωσε σημαντικά την επισιτιστική κρίση, για πολλές χώρες -όπως η Σομαλία, το Αφγανιστάν και η Υεμένη- οι οποίες είναι, ταυτόχρονα, αντιμέτωπες με τις συνέπειες των δικών τους εσωτερικών κρίσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας για τις πλημμύρες στο Πακιστάν, τις χαρακτήρισε σαν «μουσώνες σε στεροειδή». Ο Μάρτιν Γκρίφιθς συνεχίζοντας με αυτό σχήμα λόγου σημείωσε πως αναμφίβολα αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν «σε στεροειδή».
«Πρόκειται για ένα πρωτοφανή και θλιβερός αριθμό, που ισοδυναμεί με την τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο» πρόσθεσε.
Οι άνθρωποι που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια είναι διασκορπισμένοι σε 68 χώρες, αλλά σε 10 από αυτές, μεταξύ των οποίων σε Αφγανιστάν, Συρία, Υεμένη, Ουκρανία, Αιθιοπία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Σομαλία, οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες.
Ο ΟΗΕ φιλοδοξεί να παράσχει βοήθεια σε 230 εκατομμύρια ανθρώπους και ελπίζει πως στο πλευρό των υπολοίπων 109 εκατομμυρίων θα βρεθούν λοιπές οργανώσεις. Ωστόσο, είναι πίσω κατά 56% όσον αφορά τη χρηματοδότηση.
«Η γενναιοδωρία μερικών κρατών μελών - και θα έπρεπε να είναι περισσότερα - διατηρείται. Το [χρηματοδοτικό] κενό οφείλεται στις ανάγκες, όχι στη χρηματοδότηση. Οι ανάγκες αυξάνονται, επειδή μας έχουν χτυπήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κορονοϊός και η κλιματική κρίση. Και φοβάμαι ότι το 2023 οι τάσεις αυτές θα επιταχυνθούν» τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα