Σελίδες

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

«Αποκωδικοποιώντας» την ομιλία Μητσοτάκη: Πώς απάντησε στο στενό μαρκάρισμα της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις


Μια πρόγευση του τεταμένου κλίματος με το οποίο θα φτάσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μέχρι τις κάλπες δόθηκε χθες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. 
Η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει» τη σχετική συζήτηση, που είναι δεδομένο πως προκαλεί πολιτική φθορά. Στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή ατζέντας, ωστόσο στην Πειραιώς δεν έχουν αυταπάτες και ξέρουν πως θα συνεχιστεί το ασφυκτικό pressing από την αντιπολίτευση.
Η χθεσινή συζήτηση έδωσε μια εικόνα για το σκληρό ροκ, που θα επικρατήσει στο δρόμο προς τις κάλπες και σε πολλά σημεία η ένταση χτύπησε κόκκινο. Η αντιπολίτευση έθεσε ένα μπαράζ ερωτημάτων, ωστόσο η συζήτηση δεν επεφύλασσε ουσιαστικές ειδήσεις από την κυβερνητική πλευρά. Άλλωστε μια σειρά ερωτημάτων -όπως για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη- παραμένουν αναπάντητα.
Τα… αίματα άναψαν σε πολλά σημεία της συζήτησης στην Ολομέλεια και μετωπική ήταν η σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός εστίασε σε πέντε σημεία:
1. Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο- που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης - λέγοντας πως διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος, χωρίς να απονευρώνει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
2. Επανέλαβε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου. Στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είναι ντροπή να υπονοείται πως παρακολούθησε υπουργό ή τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, ανέφερε πως ουδέποτε το ελληνικό Κράτος προμηθεύτηκε κακόβουλο λογισμικό.
3. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως μιλά χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. «Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς» σημείωσε μεταξύ άλλων
4. Επεχείρησε να βάλει στο κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες πριν τις κάλπες του 2019. Παράλληλα, επεχείρησε να αντιστρέψει τα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντα «κύριε Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους, πολιτικούς;»
5. Σημείωσε πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ουσιαστικά από την κυβέρνηση θέλουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ να γυρίσουν σελίδα, καθώς γνωρίζουν πως πολιτικά είναι μια συζήτηση προκαλεί φθορά. Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τριτολογία του αποχώρησε από την αίθουσα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να θέτει μια σειρά ερωτημάτων. Από την γαλάζιο πλευρά σημειώνεται πως ότι ήταν να ειπωθεί έχει ήδη ειπωθεί, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα επιχειρεί να πάει η συζήτηση σε άλλο τερέν (άλλωστε την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού).
Επιχείρηση γαλάζιας συσπείρωσης
Με… μηνύματα προς τους ψηφοφόρους ήταν η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το 2023 είναι εκλογική χρόνια. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το θέμα των παρακολουθήσεων έχει πολίτικο αντίκτυπο, ωστόσο επισημαίνουν πως η οικονομία θα κρίνει τις κάλπες και εκεί εστιάζουν την αντιπαράθεση.
«Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, με επιδοτήσεις, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», εσείς στήνετε πάλι το δικό σας «καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα με αναφορές στο παρελθόν - π.χ. στη Novartis - θέλησε να συσπειρώσει ένα κοινό που έχει αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας προς τους... γαλάζιους ψηφοφόρους και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε «η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ως έχουσα σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα, τείνει μονίμως να πέφτει στο κενό». Και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσει «πόσο ομοιογενής είναι η Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας». Βέβαια μια τέτοια κίνηση πρακτικά οδηγεί σε συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν στην αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα