Πέραν της ωφέλειας από επιλογή ανώτερης από αυτής στην οποία κατέβαλαν εισφορές, ο προβληματισμός αφορά και την διαμόρφωση του ύψους των κατηγοριών, αφού με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται αναπροσαρμογή των κατηγοριών ανάλογα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τα έτη 2023 και 2024, από δε το 2025 αναπροσαρμογή ανάλογα με τον δείκτη μεταβολής μισθών.
Από τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, που προσδιορίζει τον πληθωρισμό στο 9,6%, φαίνεται ότι στην κύρια σύνταξη των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχουμε την εξής διαμόρφωση (χωρίς το ποσό των 10 ευρώ που αφορά την ασφάλιση ανεργίας):
- 1η κατηγορία Από 210 ευρώ σε 230,16 ευρώ
- 2η κατηγορία Από 252 ευρώ σε 276,20 ευρώ
- 3η κατηγορία Από 302 ευρώ σε 331 ευρώ
- 4η κατηγορία Από 363 ευρώ σε 398 ευρώ
- 5η κατηγορία Από 435 ευρώ σε 477 ευρώ
- 6η κατηγορία Από 566 ευρώ σε 620 ευρώ
Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μια επιβάρυνση στην μηνιαία ασφαλιστική τους υποχρέωση, η οποία γι' αυτούς που ασφαλίζονται και για επικούρηση και για εφάπαξ, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών για την επιβάρυνση αυτή και στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός προς την κατεύθυνση της κατάργησης των 10 ευρώ, που αφορά την ασφάλιση ανεργίας.
Αυτό βεβαίως θα περιόριζε την συνολική επιβάρυνση κάπως, άλλωστε δεν λειτούργησε μέχρι τώρα ως έσοδο που υποστήριζε σημαντικά μια πτυχή της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, αλλά και πάλι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, θα προσέθετε επιβάρυνση στις μηνιαίες δαπάνες.
Χωρίς αύξηση οι εισφορές ασθένειας
Κατά την άποψή μου, θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση της διατήρησης του ίδιου ύψους της εισφοράς ασθένειας.
Ο συγκεκριμένος κλάδος, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά το 2015, αφού προστέθηκε εισφορά ασθένειας και στις επικουρικές συντάξεις, επεκτάθηκε δε σε όλες τις περιπτώσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Αν ο συγκεκριμένος κλάδος εισπράττει όσα είναι νομοθετημένα, κυρίως δε την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση (0,6% του ΑΕΠ), είναι βέβαιο ότι δεν θα χρειάζεται την αύξηση κατά 9,6%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει από πλευράς υπουργείου Εργασίας να εξαντληθούν οι προσπάθειες και οι δυνατότητες περιορισμού των επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες κ.λπ., για τους οποίους και όχι μόνο, δεν φαίνεται το 2023 ως μια οικονομικά πολλά υποσχόμενη χρονιά. imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα