Σελίδες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Πώς θα ξεμπλοκάρετε τον τραπεζικό λογαριασμό λόγω χρεών - Οι νέες δυνατότητες για 1,4 εκατ. οφειλέτες


Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν χρέη στην εφορία. Οι μισοί, περίπου 2,04 εκατομμύρια σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ κάτι που σημαίνει κινδυνεύουν με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας.
Ήδη πάνω από 1,4 εκατομμύρια έχουν υποστεί το "μπλοκάρισμα" του τραπεζικού τους λογαριασμού λόγω χρεών. Οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στο δημόσιο που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση -και οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο- δίνουν τη δυνατότητα και να βγει φορολογική ενημερότητα -έστω και με περιορισμένη χρήση- και να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός λογαριασμός κάτι που βεβαίως διευκολύνει τις οικονομικές κινήσεις του φορολογούμενου.
Πώς λοιπόν μπορεί να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός λογαριασμός με τα νέα "όπλα" που δίνει το υπουργείο Οικονομικών; Όσοι έχασαν τις 120 δόσεις μπορούν εύκολα να υπολογίσουν τι θα πληρώσουν. Αν η δόση τους ήταν 300 ευρώ, θα χρειαστεί να πληρώσουν μαζεμένες δύο δόσεις (δηλαδή 600 ευρώ) και από εκεί και πέρα θα καταβάλλουν κανονικά τη δόση τους μήνα με τον μηνα. Από την άλλη όσοι απέκτησαν χρέη μετά τον Νοέμβριο του 2021 θα μπορούν να τα εντάξουν στην ρύθμιση των 36-72 δόσεων, η οποία είναι έντοκη και έχει ελάχιστη δόση 30 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, τα ποσά που προκύπτουν είναι τα εξής:
1. Οφειλή 1000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί σε 33 δόσεις των 31,75 ευρώ τον μήνα.
2. Οφειλή 2000 ευρώ, μπορεί να ρυθμιστεί σε 67 δόσεις των 34,88 ευρώ τον μήνα
3. Οφειλή 3000 ευρώ, μπορεί να ρυθμιστεί σε 72 δόσεις των 49 ευρώ τον μήνα
4. Οφειλή 5000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί σε 72 δόσεις των 81,69 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, μαζί με τους τόκους η τελική επιβάρυνση φτάνει στα 5881,64 ευρώ.
5. Οφειλή 10.000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί σε 72 δόσεις των 163,38 ευρώ τον μήνα με την συνολική επιβάρυνση να ανέρχεται στα 11763,28 ευρώ.
Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση παρέχει στον οφειλέτη και τα ακόλουθα ευεργετήματα:
α) χορηγείται σε αυτόν αποδεικτικό ενημερότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Τι αναφέρει αυτό;
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα. Η Φορολογική Διοίκηση και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία. Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
β) αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά το άρθρο 25 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43) ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται.
Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα,
γ) αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
Αν ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί, συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα