Παράλληλα κατηγορούνται και για απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία, με συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχο όφελος των δραστών άνω των 120.000 ευρώ, η πρώτη και για χρήση πλαστού κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και ζημία του Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ και για απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία, με συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχο όφελος των δραστών άνω των 120.000 ευρώ ο δεύτερος.
Πώς έγινε η απάτη
Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, η Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εισηγηθεί την παραπομπή τους ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση κατά μόνας σε βαθμό πλημμελήματος η μία και για χρήση πλαστού εγγράφου κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας σε βαθμό πλημμελήματος ο δεύτερος.
Η πρώτη κατηγορούμενη ομολόγησε ότι κατήρτισε τις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες και την πλαστή φορολογική ενημερότητα η ίδια και ο δεύτερος κατηγορούμενος, γνώριζαν ότι λόγω της μη συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων στο πρόσωπο του τελευταίου, ο οποίος είχε αρρύθμιστες, ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές, δεν ήταν δυνατό να λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα ενημεροτήτων προκειμένου να εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ ποσά, τα οποία υπερέβαιναν τις 3.000 ευρώ.
Με την κατάρτιση των πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και την υποβολή αυτών στον ΕΟΠΥΥ, πέτυχαν να αποδοθεί από το Δημόσιο και να εισπραχθεί εκ μέρους της επιχείρησης του δεύτερου χρηματικό ποσό, που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και δη πέτυχαν την είσπραξη για λογαριασμό τους ποσού ύψους 209.300 ευρώ.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε τρεις φαρμακοποιούς, ενώ ανάλογη αναφορά είχε υποβάλει και ο πρώην διευθυντής του ΕΦΚΑ Ρόδου.
Σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές οι ελεγχόμενοι υπέβαλαν στον EOΠYY πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από την πώληση φαρμάκων σε ασφαλισμένους.
Oι ελεγχόμενοι φαρμακοποιοί φέρονται μάλιστα να έχουν οφειλές στο ταμείο και μάλιστα από το έτος 2013 και μετά από εντολή του πρώην διευθυντή του ΕΦΚΑ κινήθηκε ήδη έλεγχος σε όλες τις ασφαλιστικές ενημερότητες που έχουν υποβάλει στην τελευταία πενταετία στον EOΠYY για να εισπράξουν οφειλές του ταμείου.
Από την μέχρι τώρα έρευνα φέρεται να έχει προκύψει ότι ο ένας φαρμακοποιός έκανε χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και εισέπραξε συνολικά 488.916 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μια συνάδελφός του εισέπραξε με τον ίδιο τρόπο 496.287 ευρώ και ένας τρίτος 209.300 ευρώ. Η υπόθεση που εξετάστηκε αφορά στον τρίτο και συγγενικό του πρόσωπο.
Εξέθεσαν ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμάκων σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των τιμών και της φορολόγησης αυτών, οδήγησαν σε προσωρινή οικονομική δυσπραγία στην κάλυψη των υποχρεώσεων των φαρμακείων έναντι της Δ.Ο.Υ. και του ΕΦΚΑ.
Η οικονομική αυτή αδυναμία όμως δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο τον οποίο δεν μπορούσε ο ένας εκ των δύο να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, στον τομέα των Φαρμακείων υφίσταται το παράλογο φαινόμενο να απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι για την είσπραξη χρημάτων, αλλά ακόμα και για την υποβολή των τιμολογίων με σκοπό τον έλεγχο και την επαλήθευση αυτών.
Έτσι ήταν αναγκασμένη να έχει φορολογική ενημερότητα όχι μόνο κατά τον χρόνο στον οποίο θα ελάμβανε χρηματικά ποσά, αφού μόλις ελάμβανε τα ποσά που δικαιούνταν τα Φαρμακεία θα κάλυπτε αμέσως τις υποχρεώσεις της, αλλά και κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών.
Εγκλωβισμένη μέσα σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση αναγκάστηκε πράγματι να χρησιμοποιήσει τις ενημερότητες. Μάλιστα, το σύνολο των οφειλών για τις οποίες προέβη στην προσκόμιση πλαστής ενημερότητας έχουν ήδη εξοφληθεί ολοσχερώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα