Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Kαρκίνος των ωοθηκών: Τα συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου αξίζει να ενημερωθούμε για τα "σιωπηλά" συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό τον "ύπουλο" καρκίνο που απειλεί  τις γυναίκες; Παρότι όπως κάθε άλλος καρκίνος και ο καρκίνος των ωοθηκών έχει καλή πρόγνωση εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ο συγκεκριμένος αργεί να δώσει συμπτώματα. Το αποτέλεσμα είναι πως συνήθως η διάγνωση καθυστερεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μόλις το 20% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών διαγιγνώσκονται έγκαιρα.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος των ωοθηκών
Τα καλά νέα: Σύμφωνα δε με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία η πιθανότητα να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών μέχρι την ηλικία των 85 ετών είναι 1,6% (ενώ η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού είναι σχεδόν δεκαπλάσια 11,1%).
Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών
Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι ανεπαίσθητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τα παρακάτω, τα οποία όμως μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με καρκίνο.
  • "Φουσκώματα" στην κοιλιά που δεν υποχωρούν
  • Ακαθόριστος διάχυτος πόνος στην κοιλιά που επιμένει
  • Ναυτία, ανορεξία που επιμένει
  • Απώλεια, ή αύξηση του βάρους, χωρίς αιτία
  • Ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο
Αυτό που διαφοροποιεί τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι η επιμονή τους. Εάν νιώθεις, για παράδειγμα, έντονο κοιλιακό πόνο πάνω από 12 φορές σε ένα μήνα, ο φορέας American Cancer Society (αμερικανική ένωση για τον καρκίνο) συστήνει να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου. Ποια άλλα συμπτώματα εάν επιμένουν θα πρέπει να σε υποψιάσουν εάν επιμένουν; Κόπωση, ναυτία, επώδυνη ερωτική πράξη, δυσκοιλιότητα, πόνος στη μέση, αλλαγές στην έμμηνο ρύση και πρήξιμο στην κοιλιά.
Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε μεγάλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, γίνονται προσπάθειες προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού με διακολπικό υπερηχογράφημα και εξέταση του καρκινικού δείκτη CA 125 στο αίμα. Ωστόσο, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι εξετάσεις αυτές δεν χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο όλων των γυναικών, αλλά γίνονται σε εκείνες που διαπιστώνεται διόγκωση στις ωοθήκες, ή έχουν γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου ωοθηκών.
Ποιες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο;
  • Οι γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, άνω των 60 ετών
  • Εκείνες που είχαν καθυστερημένη εμμηνόπαυση
  • Γυναίκες με γενετική προδιάθεση (θετικό BRCA 1 ή BRCA 2) ή βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό (2 ή περισσότερες συγγενείς Α’ βαθμού (μητέρα, κόρη , αδελφή) με καρκίνο ωοθηκών ή μαστού)
  • Γυναίκες με ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή παχέος εντέρου
  • Ατομικό ιστορικό στειρότητας
  • Οι παράγοντες αυτοί δεν οδηγούν υποχρεωτικά σε ανάπτυξη καρκίνου, αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις για την πιθανή εμφάνισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα