Σελίδες

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΥΠΟΙΚ: Αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη του 2023 - Οι κίνδυνοι από την τραπεζική κρίση

Την ώρα που η Γερμανία οδεύει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank,το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που πρέπει να υποβάλλει στις Βρυξέλλες τον προσεχή Απρίλιο, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης θα ανέρθει στο 2,3% από 1,8% που είναι η πρόβλεψη που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. H συγκεκριμένη αναθεώρηση θέτει σε ακόμα καλύτερες βάσεις τον κυβερνητικό σχεδιασμό εάν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι και το 2022 τελικά το ΑΕΠ ήταν ισχυρότερο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ και το πρωτογενές έλλειμμα κινείται προς το 1% του ΑΕΠ , έναντι εκτίμησης για 1,6%.
Ωστόσο η αβεβαιότητα που προκύπτει από την τραπεζική κρίση των τελευταίων ημερών ημερών και την ανησυχία που προκαλεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλεί προβληματισμό για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Οι διεθνείς κρίσεις
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι διεθνείς κρίσεις βρίσκουν πάντα ένα τρόπο να μεταφέρονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα αστάθειας εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σίγουρα οι επενδύσεις ενώ θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη η όποια χρηματοδότηση τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή θα αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν την ανάληψη ρίσκου για ένα διάστημα, προκειμένου να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους, και κατά συνέπεια οι πιστωτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία θα δυσκολέψουν έστω και προσωρινά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να διαπιστώσει να διαπιστώσει ένα το κύμα αβεβαιότητας μπορεί να πλήξει την οικονομία, επηρεάζοντας την ανάπτυξη για το 2023.
Πώς η βουτιά στο φυσικό αέριο ενισχύει το ΑΕΠ
Από την άλλη πλευρά, η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών και κάτω από τα 40 ευρώ. Αν το φυσικό αέριο παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και ακόμα παραπάνω σε όρους διεθνών τιμών, ως τα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε και το ΑΕΠ θα είναι σημαντικά υψηλότερο.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου έχουν υποστηρίξει ότι το κόστος είναι 2 δισ. ανά 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανόδου και κατά συνέπεια στα 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον ανάπτυξη φέρνει η υφιστάμενη εικόνα.
Αναλογικά για το 2022 η ανάπτυξη με αυτές τις διεθνείς τιμές και όχι με πετρέλαιο στα 100 ευρώ το βαρέλι και φυσικό αέριο στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα η άνοδος του ΑΕΠ θα ήταν 8% και όχι 5,6% που δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η μείωση των ενεργειακών τιμών οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού , στο 4,5% για το σύνολο του έτους από 5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από το 2024 και μετά καθώς οι κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας οδηγούν σε μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, ιδιαίτερα για τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος όπως είναι η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα