Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τέμπη: "Ούτε έπινε, ούτε γλένταγε, ήταν στη θέση του" - Μαραθώνια απολογία του σταθμάρχη πριν την προφυλάκιση


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την μαραθώνια απολογία του την Κυριακή ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.
Ο 59χρονος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, εμφανίστηκε χωρίς απολογητικό υπόμνημα και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του ανακριτή, υποστηρίζοντας πως το μοιραίο βράδυ δεν εγκατέλειψε στιγμή τη θέση του.
"Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέος. Ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους και των ευθυνών", είπε ο δικηγόρος του σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης, μετά το πέρας της διαδικασίας που διήρκεσε πάνω από επτά ώρες, συμπληρώνοντας πως "δυστυχώς τώρα αρχίζουν όλα".
"Ο σταθμάρχης ούτε γλένταγε ούτε έπινε την ώρα του δυστυχήματος"
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του σταθμάρχη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πελάτης του είπε τα πάντα. "Μετά λόγου αληθείας, συγκλονισμένος είπε τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες στον εαυτό του ή όχι. Αν προκύψει από τα στοιχεία που κατέθεσε και από αυτά που συλλέγει η ανάκριση ότι την συγκεκριμένη μέρα θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα άτομα πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της πάρα πολύ καλά", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι ο σταθμάρχης δεν "έπινε" και δεν "γλένταγε" τη μοιραία στιγμή όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η επικοινωνιακή αλητεία.



Σε ερώτηση για τις συνομιλίες με τους μηχανοδηγούς και τους άλλους σταθμούς, σχολίασε πως "με ίδια αγωνία περιμένουμε κι εμείς, για αυτά που ακούγονται, να πάρουμε επιτέλους την ηχογραφημένη συνομιλία γιατί δεν αναγνωρίζουμε τη φωνή μας. Ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση του. Ο άνθρωπος ήταν εκεί συνεχώς και μέσα σε ένα σατανικό χρονικό διάστημα, περίπου 20 λεπτών, ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια όλης της κεντρικής Ελλάδας".
Στην ερώτηση για το αν τοποθετήθηκε στη θέση του σταθμάρχη με πολιτικό μέσο, απάντησε πως μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας "πήρε τη θέση" και πως δεν υπήρχε λόγος να βάλει πολιτικό μέσο, καθώς ήταν ο μόνος που έκανε αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση.
Τέμπη: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης
Ο σταθμάρχης αντιμετωπίζει τη βαριά κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη έως ισόβια.
Αντιμετωπίζει παράλληλα κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, τόσες, όσοι οι άνθρωποι που χάθηκαν, καθώς και κατηγορίες για σωματικές βλάβες, όσοι θα είναι τελικά οι τραυματίες που ανασύρθηκαν ζωντανοί.



Τέμπη - Ο ρόλος του δεύτερου σταθμάρχη
Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει και ο ρόλος που ενδέχεται να διαδραμάτισε στην τραγωδία ο δεύτερος σταθμάρχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης που έφυγε από τον σταθμό μισή νωρίτερα από το δυστύχημα. Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης έφτασε στις 9:30 το βράδυ στο σταθμαρχείο Λάρισας και ξεκίνησε την βάρδια του στις 11. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα κληθεί και ο δεύτερος σταθμάρχης να δώσει κατάθεση.
Επίσης, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο προϊστάμενος του σταθμάρχη ζήτησε αναρρωτική άδεια το πρωί αμέσως μετά το δυστύχημα.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ρόλο-κλειδί στην έρευνα για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τόσο του 59χρονου κατηγορουμένου, όσο και του δεύτερου σταθμάρχη που η βάρδια του ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν την τραγωδία, θα παίξουν τα ευρήματα από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμαρχείου, αλλά και το καταγραφικό των συνομιλιών των σταθμαρχών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.
Οι βάρδιες την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ήταν μοιρασμένες ως εξής:
Πρωινή: 6.00 – 15.00
Απογευματινή: 14.00 – 23.00
Βραδινή: 22.00 – 6.00
Στον ανακριτή και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας
Την πόρτα του ανακριτή περνά σε λίγη ώρα και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας από την αυτήν που σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη.
Στόχος της κλήσης είναι να συλλέξει ο ανακριτής όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα