Σελίδες

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Το μυστικό όσων ζουν μέχρι τα 100 - Η "ελίτ ανοσία" και τα ευρήματα στο ανοσοποιητικό τους


Το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως έχει αυξηθεί από 31 χρόνια το 1900 σε 73,2 χρόνια το 2023 και αναμένεται να ανέβει περαιτέρω στα 77,1 χρόνια το 2050.Αυξάνεται επίσης ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν την ηλικία των 100 ετών και άνω.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι υπήρχαν περίπου 450.000 αιωνόβιοι παγκοσμίως το 2015, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σε 3,7 εκατομμύρια το 2050. Εντούτοις παραμένει άγνωστο γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν μέχρι και 100 και άλλοι όχι.
Με επικεφαλής ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Tufts και τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet eBioMedicine,επιχειρεί να δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, διαπιστώνοντας ότι οι αιωνόβιοι έχουν μια μοναδική σύνθεση και δραστηριότητα ανοσοκυττάρων, που τους δίνει ένα εξαιρετικά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέποντάς τους να ζήσουν περισσότερο.
Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δυνητικά για την ανάπτυξη υγιών θεραπειών για τη γήρανση.
Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς μεγαλώνουμε
Καθώς μεγαλώνουμε, όλα τα μέρη του σώματος υπόκεινται σε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον Δρ Σκοτ Κάιζερ, διευθυντή της Γηριατρικής Γνωσιακής Υγείας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, υπάρχουν δύο βασικές έννοιες όσον αφορά το πώς αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μεγαλώνουμε.
"Το ένα είναι η ανοσολογικότητα και αυτή είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία διαδικασία της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού", εξήγησε στο Medical News Today."Έτσι, οι αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού στους ηλικιωμένους. Και αυτό σχετίζεται στενά με λοιμώξεις, αυτοάνοσες ασθένειες, ακόμη και με διάφορους τύπους καρκίνου", είπε.
"Και μετά υπάρχει το ζήτημα της φλεγμονής, που είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αυξήσεις που σχετίζονται με την ηλικία λόγω των υψηλών επιπέδων προφλεγμονωδών δεικτών στο αίμα και στους διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Αυτός είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για όλα τα είδη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διεργασιών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα", συνέχισε.
Η "ελίτ" της ανοσίας
Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα αιωνόβιων επειδή με την ηλικία έρχονται αλλαγές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας και της κυτταρικής τους σύνθεσης, και αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Πολλοί αιωνόβιοι εμφανίζουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και αυτό υποδηλώνει την παρουσία μιας "ελίτ ανοσίας".
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αλληλουχία ενός κυττάρου σε μια κατηγορία ανοσοκυττάρων από δείγματα αίματος που ελήφθησαν από επτά αιωνόβιους.
"Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα ενός κυττάρου και εφαρμόσαμε νέες υπολογιστικές μεθόδους για να αναλύσουμε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που κυκλοφορούν σε όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Εξετάσαμε τις διαφορές στην παρουσία συγκεκριμένων τύπων ανοσοκυττάρων σε μικρότερες ηλικίες και πολύ μεγάλες ηλικίες", είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Μετά την ανάλυση, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις που έγιναν σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη γήρανση, οι οποίες εντόπισαν μοναδικές κυτταρικού τύπου αλλαγές σύνθεσης που βρέθηκαν μόνο σε αιωνόβιους. Βρήκαν επίσης ότι οι αιωνόβιοι είχαν κυτταρικούς τύπους ειδικά για την εξαιρετική μακροζωία στα γονίδια που σχετίζονται με την ηλικία και στα γονίδια που εκφράζονται μοναδικά σε αιωνόβιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα