Το 2019 57,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν άνοια παγκοσμίως. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 152,8 εκατομμύρια. Καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, πολλοί ερευνητές δίνουν έμφαση σε προληπτικές στρατηγικές, όπως η διατροφή.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι το μαγνήσιο συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Μια μελέτη που παρακολούθησε 1.000 ενήλικες μέσης ηλικίας για 17 χρόνια διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν τη λιγότερη ποσότητα.
Πρόσφατα επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου —ειδικά στις γυναίκες.
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και μπορεί δυνητικά να συνδέεται με τη διατήρηση της πνευματικής λειτουργίας και με μειωμένο ή καθυστερημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, σημειώνουν οι ειδικοί. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.
Πόσο μαγνήσιο χρειαζόμαστε
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 6.001 συμμετέχοντες ηλικίας 40- 73 ετών. Τα δεδομένα περιλάμβαναν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, μαγνητική τομογραφία (MRI) και διατροφική πρόσληψη μαγνησίου πέντε φορές την ημέρα σε διάστημα 16 μηνών.
Πάνω από το 95% των συμμετεχόντων κατανάλωναν σταθερές ποσότητες μαγνησίου κατά την περίοδο της μελέτης. Κάποιοι, ωστόσο, αύξησαν την πρόσληψή τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλοι μείωσαν την πρόσληψή τους.
Στο τέλος, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου συνδέθηκε με μικρότερες βλάβες λευκής ουσίας (WML) στις μαγνητικές τομογραφίες.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση πάνω από 550 mg μαγνησίου ημερησίως συνδέεται με μια νεότερη ηλικία εγκεφάλου σε σχέση με την κατανάλωση 350 mg την ημέρα, που είναι κοντά στη μέση ημερήσια πρόσληψη.
Αυτό, σημείωσαν οι επιστήμονες, σημαίνει ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 41% θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου, να διατηρήσει τη γνωστική ικανότητα και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή κατάσταση της σωματικής και διανοητικής μας υγείας, ενώ είναι απαραίτητο για να εκμεταλλεύεται ο οργανισμός μας στο έπακρο πάνω από 300 άλλα συστατικά που λαμβάνει μέσω της διατροφής.
Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 24 γραμμάρια μαγνησίου, με το 60% στο σκελετό, το 39% εντός των κυττάρων (20% στους σκελετικούς μύες) και το υπόλοιπο 1% εκτός των κυττάρων.
Η έλλειψη μαγνησίου, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μειώσει την κυτταρική μεταβολική ικανότητα και σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους, άγχος και θλίψη, πονοκεφάλους, ινομυαλγία και ξαφνικό θάνατο από καρδιακά αίτια.
Ποιες τροφές να προτιμήσουμε
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ καλή πηγή του. Κι οι επιλογές σας είναι πολλές, όπως π.χ. διάφορα είδη μαρουλιού, σπανάκι, λάχανο, ρόκα και πολλά από τα χόρτα εποχής.
Άλλες καλές πηγές μαγνησίου:
-Αβοκάντο – Μαζί με τα καλά λιπαρά που περιέχει, το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική τροφή για την καρδιά σας.
-Σκόνη κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης – Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
-Κολοκύθα και σπόροι κολοκύθας - Μόλις μισό φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας σας παρέχουν το 100% του μαγνησίου που χρειάζεστε κάθε μέρα.
-Ρεβίθια – Αν δεν τα αγαπάτε μαγειρεμένα, μπορείτε να τα απολαύσετε σαν σνακ, ψητά στο φούρνο και πασπαλισμένα με πάπρικα και άλλα μυρωδικά.
-Λιπαρά ψάρια – Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγκα και οι σαρδέλες είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή σας υγεία.
-Μυρωδικά όπως το κύμινο, ο μαϊντανός, οι σπόροι μουστάρδας και ο μάραθος – Τα μυρωδικά και τα βότανα δίνουν άρωμα και γεύση στο φαγητό και μας βοηθούν να περιορίσουμε τη χρήση αλατιού.
-Ξηροί καρποί και σπόροι - Είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα και αυξάνουν την καθημερινή μας πρόσληψη πρωτεΐνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα