Ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις στην ΕΡΤ για την αστοχία των εταιρειων δημοσκοπήσεων στις εκλογές 2023 να αποτυπώσουν τη χαμηλή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Αράπογλου της Pulse, μιλώντας στην ΕΡΤ, αυτό συνέβη γιατί όπως φάνηκε, εκ των υστέρων, πολλοί ψηφοφόροι που είτε ήταν αναποφάσιστοι είτε συγκαταλέγοντας στη "γκρίζα ζώνη" αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μπροστά στην κάλπη.
"Το βασικό θέμα είναι αυτή η υπερεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώθηκε στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Περισσότερο το Exit Poll πήγε καλύτερα. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα κόμματα λίγο ή πολύ, στα περιθώρια του στατιστικού σφάλματος και στις συνήθεις διαφορές προβλέφθηκαν ικανοποιητικά", ανέφερε στην εκπομπή "Συνδέσεις" ο κ. Αράπογλου.
Κληθείς να απαντήσει για το εάν γνώριζε αλλά δεν μίλησε ο Γεν. διευθυντής της εταιρείας Pulse απάντησε αρνητικά υπενθυμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια, την άνοιξη του 2020 είχε παρουσιάσει δημοσκόπηση της εταιρείας του όπου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μεταξύ 20 – 23% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Πολυπαραγοντικό το θέμα της υπερκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ
"Σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν σίγουροι για ένα αποτέλεσμα και δεν το παρουσιάσαμε επειδή φοβηθήκαμε ή συνέβη κάτι άλλο. Νομίζω ότι το θέμα αυτής της υπερεκτίμησης (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι πολυπαραγοντικό. Είναι πιο σύνθετο. Μακάρι να υπήρχε ένας λόγος που θα τον είχαμε βρει και θα τον διορθώναμε ώστε να μην επαναληφθεί" υποστήριξε ο κ. Αράπογλου καλώντας τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να μη βιαστούν να απαντήσουν λίγες ώρες μετά από το αποτέλεσμα.
"Πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους προς τρεις κατευθύνσεις. Ο ένας είναι μεθοδολογικά τεχνικά θέματα. Ο άλλος είναι η συμπεριφορά των αναποφάσιστων και των γκρίζων ζωνών που είχαμε και ο τρίτος είναι οι εξελίξεις και τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας ή των τελευταίων ημερών που δεν πρόλαβαν να αποτυπωθούν"" εκτίμησε ο κ. Αράπογλου τα αίτια να μην προβλέψουν σωστά τη μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
"Θυμίζω ότι οι δημοσκοπήσεις ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά την Πέμπτη. Αυτή που παρουσιάσαμε εμείς έτρεξε και λίγο την Παρασκευή το πρωί", πρόσθεσε ο δημοσκόπος, προσπαθώντας να εξηγήσει την μεγάλη απόκλιση από τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
"Η εκτίμηση που δώσαμε με κατανομή των αναποφάσιστων επίσης είχε μια μέση τιμή γύρω στο 6,5% – 7% και ανώτατη τιμή που προέβλεπε διαφοράς 11,5%" δήλωσε ο κ. Αράπογλου στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι το 19 – 20% των ψηφοφόρων αποφάσισε την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσει.
"Το 19% δήλωσε ότι αποφάσισε τελευταία στιγμή ή τις τελευταίες ημέρες όταν βρίσκαμε γύρω στο 10% περίπου αναποφάσιστους εκτιμώντας ότι ένα ποσοστό συμπολιτών μας που δεν δήλωναν αναποφάσιστοι στην αρχή της εβδομάδας, επέλεξαν τελικά να αλλάξουν την επιλογή τους" ανέφερε.
"Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι από αυτό το 19% περίπου που αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες το 50% – 55% επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και το 17% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπολογίσουμε τα ποσοστά σε εκλογικό σώμα περί το 10% περίπου του εκλογικού σώματος επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και το 3,5% επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 6,5% επιπλέον διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία ημέρα μπροστά στην κάλπη" είπε.
ΝΔ ψήφισε η νεολαία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Μιλώντας για τους νέους που ψήφισαν είτε για πρώτη είτε για δεύτερη φορά απάντησε ότι "ενώ το 2019 οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και όλοι περίμεναν ότι οι νέοι όσο περισσότερο συμμετάσχουν τόσο περισσότερο θα βοηθήσουν το ΣΥΡΙΖΑ τελικά φαίνεται ότι ψήφισαν πάνω κάτω όπως ψήφισε και η υπόλοιπη κοινωνία και μάλιστα με μια μικρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στους νέους 17 έως 24 ετών".
Σχολιάζοντας το πώς επέδρασε η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκάλυψε ότι μόλις το 17% επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του 54% που επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία.
Αναφορικά με το εάν αποτυπώθηκε το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς του ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι από τα ευρήματα των ερευνών φαίνεται ότι προτίμησαν την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα