Σελίδες

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,5% τον Απρίλιο - Στο 7% αυξήθηκε στη Ευρωζώνη


Στο 4,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 5,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε η Eurostat.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7% από 6,9%.
Η μείωση των τιμών ενέργειας τους τελευταίους μήνες ήταν ο βασικός μοχλός μείωσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιους αν και ελαφρά επιβραδυνόμενους ρυθμούς.
Τον Απρίλιο, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν με πιο συγκρατημένο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 9,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 11,8% τον Μάρτιο, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας συνεχίσθηκε με ταχύτερο ρυθμό 17,8% έναντι 14,7%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τα μη βιομηχανικά προϊόντα, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη θα γίνεται δυσκολότερη. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 7,2% έναντι 7% τον Μάρτιο.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγάλη επιτάχυνση των τιμών των υπηρεσιών στο 6,8% έναντι 5,1% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων εποβραδύνθηκαν, καταγράφοντας άνοδο 7,6% από 10,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα