Σελίδες

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Εισήγηση από την ΕΕ για φορο-διευκολύνσεις σε όσους επενδύουν στην Ελλάδα

Συνταγή για «φορο-διευκολύνσεις» σε συνεπείς φορολογούμενους, αλλά και σε όσους επιθυμούν να κάνουν έναρξη εργασιών και επενδύσεις στη χώρα μας θα προτείνει η Κομισιόν στον νέο υπουργό Οικονομικών, που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.
Θα παρέχονται δηλαδή διευκολύνσεις για τους συνεπείς επαγγελματίες – επενδυτές, αλλά και για όσους επιθυμούν να κάνουν έναρξη εργασιών και «πνίγονται» στην πολυνομία.
Η σύσταση θα αφορά ένα σύστημα, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μαθαίνουν και να υπολογίζουν προκαταβολικά τον φόρο που προκύπτει για τη δραστηριότητά τους, ανάλογα με τον εταιρικό τύπο που θα επιλέξουν (advance tax ruling system).
Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει ένα σύστημα, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μαθαίνουν και να υπολογίζουν προκαταβολικά τον φόρο που προκύπτει για τη δραστηριότητά τους, ανάλογα με τον εταιρικό τύπο που θα επιλέξουν. Επί της ουσίας, η Κομισιόν ζητά από το κράτος μια βασική υπηρεσία, που σήμερα την παρέχουν συμβουλευτικές εταιρείες.
Σε ένα γενικότερο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό στις επενδύσεις, που θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια Δικαίου για τους επενδυτές και να αυξήσει τις συνεχείς προσπάθειες για απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Στην πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τη στήριξη των επενδύσεων.
Ειδικά για τους αυτοαπασχολουμένους, η ΕΕ αφήνει σαφείς αιχμές περί φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η φορολογική συμμόρφωση θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω της επέκτασης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών και την αυξημένη χρήση των πληροφοριών που προέρχονται από αυτές, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τις πρόσφατες ενδείξεις αυξανόμενης διαφοράς που παρατηρείται μεταξύ των χαμηλών εισοδημάτων που δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και της ταχείας αύξησης του τζίρου που καταγράφεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στην ΑΑΔΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπου οι εκπιπτόμενες δαπάνες μάλλον είναι «φουσκωμένες» σε σχέση με τον μέσο όρο των κλάδων. Λύση στο πρόβλημα αυτό ενδέχεται να δώσει το σχέδιο για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
Προβλέπει ότι θα αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή, όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία, είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ είτε μόνο μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει να περνούν μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Επί της ουσίας, για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο. Έξαλλου στη χώρα μας (και στις περισσότερες ευρωπαϊκές) η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική.
Ωστόσο, συστήνεται πλέον από την ΕΕ η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως στον ΦΠΑ. Μάλιστα, το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο του 2024 τα κράτη – μέλη θα μπορούν να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ από το 2028 το σχέδιο θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα κράτη – μέλη.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει την «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ από το 29,1% των δυνητικών εισπράξεων του 2017, στο 14% το 2021, αλλά παραμένει μακριά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 9%.
Αίσθηση προκαλεί και εμμονή της Κομισιόν να σταματήσουν οι έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία! Η νέα «γκρίνια» αφορά τις ρυθμίσεις που ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τη δυνατότητα αναβίωσης των 120 – 72 δόσεων της πανδημίας και την ειδική ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, κάτι που σύμφωνα με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών υπονομεύει την… πάγια ρύθμιση των 24- 48 δόσεων!
«Το 2019, το βασικό σχήμα επανασχεδιάστηκε με σκοπό να τερματιστούν τελικά όλα τα έκτακτα προγράμματα ρύθμισης οφειλών», γκρινιάζει η Κομισιόν, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι η κρίση της πανδημίας και της Ενέργειας είχαν κι έχουν πρωτοφανείς επιπτώσεις στην οικονομική ζωή και της Ελλάδας.
Στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν τονίζει πως «η επαναλαμβανόμενη δημιουργία καθεστώτων έκτακτων ρυθμίσεων και η αναβίωση προηγούμενων ρυθμίσεων, ειδικά χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και κυρώσεις για το φιλτράρισμα και την αποτροπή στρατηγικών κακοπληρωτών, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πάγιας ρύθμισης και είναι επιζήμια για την πειθαρχία των πληρωμών».
Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ προβλέπουν:
– Αναβίωση των 72 και 120 δόσεων. Όσοι έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να τις ξανακερδίσουν υποβάλλοντας αίτηση έως 31 Ιουλίου 2023 και πληρώνοντας δυο δόσεις. Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
– Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα