Σελίδες

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

6 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου


Ανακάλυψε τις συνήθειες που πρέπει να προσέχεις καθώς εργάζεσαι για την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού σου για ένα υγιές σώμα.
Η διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος ισχυρού είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις δραστήρια και ενεργητική. Αλλά η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένα νόμισμα δύο όψεων: Πρόκειται για την επιλογή τροφίμων που βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τον περιορισμό τροφίμων και συμπεριφορών που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
1.Η κατανάλωση αλκοόλ και η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
Ένα ποτήρι κρασί εδώ κι εκεί έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αλλοιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι υπάρχει μια μακροχρόνια παρατηρούμενη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσολογικής απόκρισης. Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής καταπόνησης (ARDS) -παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του COVID-19.
Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας μόνο περίστασης για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερων για τους άνδρες. Ως βαριά κατανάλωση αλκοόλ νοείται η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ή περισσότερων για τους άνδρες.
2.Υπερβολική χρήση αλατιού
Μπορεί να συνδέεις την περίσσεια νατρίου με προβλήματα όπως η κατακράτηση υγρών και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικές αλλαγές στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή. Επίσης, το πολύ αλάτι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το συνιστώμενο μέγιστο ημερήσιο όριο για την πρόσληψη νατρίου είναι κάτω από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για έναν υγιή ενήλικα, αλλά εκτιμάται ότι η πραγματική μέση πρόσληψη νατρίου για τους ενήλικες είναι 3.440 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσεις την πρόσληψη νατρίου είναι να περιορίσεις τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας.
3.Κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης
Η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μια ολονύκτια νηστεία, οι άνθρωποι που τρέφονταν με 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση της ικανότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού να απαλλαγούν από τα βακτήρια. Οι μεγαλύτερες επιδράσεις εντοπίστηκαν μεταξύ μίας και δύο ωρών αργότερα, αλλά παρέμειναν έως και πέντε ώρες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις εντελώς τη ζάχαρη, αλλά η αποφυγή ενός συνεχούς πλεονάσματος ή μιας βραχυπρόθεσμης υπερκατανάλωσης είναι ένας αξιόλογος στόχος. Ένα κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με τέσσερα γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης, άρα 24 και 36 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης αντίστοιχα για τις γυναίκες και τους άνδρες καθημερινά.
4.Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης
Ο καφές και το τσάι προστατεύουν την υγεία, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών τους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αντικατάστησε τα καφεϊνούχα ποτά που δεν έχουν θρεπτικά συστατικά ή παρασκευάζονται με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά -όπως τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά- και περιόρισε τον καφέ και τα τσάγια σε μόλις δύο φλιτζάνια την ημέρα.
5.Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην αλλαγή της σύνθεσης των βακτηρίων του εντέρου με τρόπους που ενισχύουν τόσο την ανοσία όσο και τη διάθεση. Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και πρεβιοτικών υποστηρίζει την υγιέστερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τους ιούς. Οι επαρκείς φυτικές ίνες προωθούν επίσης περισσότερο και καλύτερο ύπνο.
6.Δεν τρως αρκετά πράσινα λαχανικά
Το να στοχεύεις στην κατανάλωση των συνιστώμενων 4-5 φλιτζανιών φρούτων και λαχανικών καθημερινά παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά τα πράσινα λαχανικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανοσία. Αυτά τα φυτά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και φυλλικό οξύ. Τα πράσινα προσφέρουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που μπορεί να βελτιστοποιήσει την ανοσία στο έντερο, τη θέση του 70 έως 80% των ανοσοποιητικών κυττάρων.
Η μετατόπιση αυτών των έξι τροφίμων και συνηθειών σε πιο υγιεινές επιλογές μπορεί να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα όλο το χρόνο. Προσπάθησε να ξεκινήσεις με μερικές αλλαγές -όπως η προσθήκη περισσότερων πράσινων λαχανικών και η μείωση των τροφίμων και ποτών με πρόσθετη ζάχαρη- και πρόσθεσε σταδιακά περισσότερες υγιεινές συνήθειες, καθώς οι πρώτες αλλαγές γίνονται πιο συνηθισμένες. Να έχεις πάντα κατά νου ότι οι μικρές αλλαγές στα τρόφιμα και στον τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε υγιή αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας. Πρέπει να τρώμε καθημερινά και μερικές φορές μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία. Μπορεί να είναι κουραστικό να προσπαθείς να προγραμματίσεις τα γεύματά σου για την επόμενη μέρα και είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις απλώς το αγαπημένο σου σάντουιτς ή να παραγγείλεις το αγαπημένο σου γεύμα από κάποιο εστιατόριο. Ενώ είναι γνωστό ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα θρεπτικά για το σώμα σου, τι συμβαίνει αν τρως τα ίδια γεύματα σε καθημερινή βάση;
Ίσως δεν έχεις χρόνο να δοκιμάζεις συνεχώς διαφορετικές συνταγές ή απλά προτιμάς τα αγαπημένα σου φαγητά τόσο πολύ που θέλεις να τα τρως συνέχεια, οπότε στρέφεσαι στο να τρως το πιάτο ξανά και ξανά. Το πρόβλημα είναι ότι η υγεία του εντέρου είναι ζωτικό μέρος ενός λειτουργικού σώματος και ανύπαρκτη ποικιλία θρεπτικών συστατικών μπορεί να την επηρεάσει σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα