Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Πώς η παραίτηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ «πατάει» και στην «κινούμενη άμμο» του ΣΥΡΙΖΑ

Ως ένα επεισόδιο της συνολικής ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα εκλαμβάνεται από πολιτικούς αναλυτές η χθεσινή αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου και Σαμαρά και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διαχώρισε πλήρως χθες την πορεία του από το κόμμα, μέσα στο οποίο αναδείχθηκε «για πολιτικούς λόγους» όπως ανέφερε στη σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μια όψη του νομίσματος είναι ότι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος πράγματι ήταν «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα». Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχασε για λίγες ψήφους την είσοδο στον β’ γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λόγω του Γιώργου Παπανδρέου, όπου θα μπορούσε να αναμετρηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη με διακύβευμα δυο διαφορετικές φυσιογνωμίες στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάτι που δεν έγινε στη μονομαχία Ανδρουλάκη - Γιώργου Παπανδρέου.
Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος είχε αρχίσει να μπαίνει στο κομματικό περιθώριο από τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, ενώ η «χαριστική βολή» ήταν η μη εκλογή του, την οποία παράγοντες του χώρου αποδίδουν σε κινητοποίηση πολιτικών και οικονομικών κύκλων που τον είχαν «απέναντι».
Συνολική αναδιοργάνωση στην Κεντροαριστερά
Η καταγραφή του πολιτικού σκηνικού, όπως έγινε στις δυο πρόσφατες, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, οδηγεί στην ανάγκη συνολικής αναδιάρθρωσης των δυνάμεων που κινούνται στην Κεντροαριστερά και πέριξ αυτής, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. «Το σημερινό ΠΑΣΟΚ» σημειώνει ένας από αυτούς τους παράγοντες, «είχε το Μάιο μια άνοδο, πολύ μικρότερη από τα όσα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις αμέσως μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, και τον Ιούνιο, παρά τη νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι τα όριά του είναι κάτω από το 12%».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το μέγεθος της κρίσης από τις εκλογικές ήττες και την παραίτηση Τσίπρα, διευρύνουν το κενό στην κεντροαριστερά. Εκεί, το μεν ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να μπορεί να την εκφράσει πλειοψηφικά, οι δε λεγόμενοι «ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ» βρίσκονται σε ομαδική εκλογική αποδρομή με τη λαϊκή ψήφο (Ραγκούσης, Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Τζουμάκας κλπ δεν εξελέγησαν στη νέα Βουλή). Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η «όλη κεντροαριστερά» αναμένει την εκλογή της νέας ηγεσίας του και τις πρώτες, ενδεικτικές των προθέσεών της, αποφάσεις.
Καθοριστική η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Γι' αυτό η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς έχει ήδη ξεκινήσει από τις εκλογές, βαθαίνει με την αποχώρηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα μορφοποιηθεί πριν η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.
Ήδη το κόμμα αυτό δέχεται σε αυτή την κρίσιμη φάση της πορείας του, βέλη από όλες τις πλευρές:
Χθες, που ήταν η 8η επέτειος του περίφημου Δημοψηφίσματος του 2015, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν εκατοντάδες αναρτήσεις των οπαδών του «Μένουμε Ευρώπη» στις οποίες διατράνωναν τη συμμετοχή τους «στην σωστή πλευρά της ιστορίας», ενώ παράλληλα με εκτενή της ανακοίνωση η πρώην πρόεδρος της Βουλής και σημερινή επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου επετέθη με σφοδρότητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «τον προδότη του ΟΧΙ που έχει παραιτηθεί ηττημένος».
Συνεπώς, η ανάγνωση των εξελίξεων την οποία κάνουν παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας και κάποιοι οικονομικοί παράγοντες, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αναζήτηση ταυτότητας και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια στασιμότητα στα όρια του 12%, άρα η Κεντροαριστερά έχει πολλά περιθώρια ανασύνθεσης με πρόσωπα και κινήσεις που σήμερα δεν βρίσκονται στα ηγετικά κλιμάκια των δυο κομμάτων (υπό την αίρεση της δόμησης μια νέας ηγετικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέου προέδρου).
Σε αυτό το «κάδρο» εντάσσεται και η χθεσινή αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα