Σελίδες

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: Η ατζέντα οικονομίας και ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»


Το σχέδιο του για την επόμενη τετραετία- με μια ισχυρή οικονομία, νέα μέτρα στήριξης αλλά και μεταρρυθμίσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα ξεδιπλωθούν σε βάθος χρόνου- παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα και παρουσίασε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, αποφεύγοντας ωστόσο την παροχολογία.
Τα μέτρα στήριξης
Μεγάλες εκπλήξεις στο πεδίο της οικονομίας δεν υπήρξαν, καθώς στόχος είναι να σταλεί εντός και εκτός συνόρων μήνυμα σταθερότητας με στόχο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, στις προγραμματικές δηλώσεις έγινε εκτενής αναφορά σε μια σειρά θετικών μέτρων, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024, η επέκταση του Market Pass, το Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε νέους από τον Σεπτέμβριο και η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του 2023 όσων συνταξιούχων πλήττονται από την προσωπική διαφορά.
Από το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζεται πως οι προεκλογικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη και γίνεται αναφορά στο στόχο για μια ισχυρή ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε μείωση των ανισοτήτων και αύξηση των μισθών. Παράλληλα επισημαίνεται πως όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «δεν είμαστε στους καιρούς των απατηλών φωνών, των υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα. Προτεραιότητα σήμερα έχει η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων και η παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος»
Αυτό που τονίζεται εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», με το βάρος να πέφτει σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις δεκαετιών. «Να γίνουμε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας, και μαζί με τους πολίτες να ξεκινήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι προς την αισιόδοξη Ελλάδα του 2030, με όραμα, με σχέδιο και πολύ δουλειά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο του για αλλαγές σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία (που αποτελεί και το στοίχημα της νέας τετραετίας), η παιδεία και η δικαιοσύνη, ενώ επέλεξε να κάνει μια ομιλία εστιασμένη στο αύριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ανακοίνωσε πως θα συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ έβαλε μπροστά και μια κοινωνική ατζέντα μιλώντας για την ισότητα του φύλων, για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το άνοιγμα στο κέντρο, επικεντρώθηκε στο σχέδιο του για την επόμενη ημέρα και απέφυγε τις πολιτικές αψιμαχίες. Μάλιστα υπογράμμισε πως «η κοινωνία μας έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας, με την τετραετία 2019 – 2023 να γίνεται η γέφυρα προς μια νέα εποχή».
Όσον αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως αυτή πρόκειται να ξεκινήσει το 2025 και θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο άρθρου 16 (για τα πανεπιστήμια), καθώς κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην κάνει το λάθος του Γιώργου Παπανδρέου και να συγκεντρωθούν 180 βουλευτές «για να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση». Υπενθυμίζεται εδώ πως η Βουλή αυτή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την μεθεπόμενη Βουλή μόνο με 151 «ναι».
Τα πολιτικά μηνύματα
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει για «εκσυγχρονισμό», κάνοντας μάλιστα και πολιτικές αναδρομές. Ειδικότερα μίλησε για τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60 και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά μίλησε και για «σημαντικές προωθητικές απόπειρες» από Πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη.
Είναι εμφανές από τις αναφορές αυτές πως ο πρωθυπουργός θέλει να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και χρησιμοποίησε τον όρο «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» για να παρουσιάσει το όραμα του για την επόμενη ημέρα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «βιώσαμε τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις. Δεν έφεραν τη χώρα μπροστά, την πήγαν πίσω. Είναι, λοιπόν, καιρός να στοχεύσουμε ενωμένοι ψηλά, πατώντας όμως πάντα στο έδαφος γερά».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα Βουλή είπε πως είναι πολυκομματική αλλά δεν πρέπει να είναι πολυτάραχη ούτε παραλυτική. «Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «η δημοκρατική πολυφωνία η οποία εκφράζεται σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει καμία κακοφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα