Σελίδες

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Λαοί με διαφορετική προέλευση, ιστορία και πολιτισμό θα συναντηθούν στο ∆ήμο μας σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και με το χορό ενισχύουν δεσμούς φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙ∆ΕΣ” – “Kyparissia Sunshine International Folklore Festival” 25 έως 30 Αυγούστου!
Μια μεγάλη γιορτή από άκρη σε άκρη του ∆ήμου μας με τη συμμετοχή αποστολών από την Ελβετία, την Ινδονησία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Χιλή.
Τις ξένες αποστολές πλαισιώνουν οι Ελληνικές συμμετοχές, που επάξια εκπροσωπούν τη Χώρα και τον τόπο μας :
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙ∆ΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Μ.Ε.Σ.Κ.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ "Ο ΠΥΡΣΟΣ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ∆ΡΑΣΗ"
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟ∆ΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ∆ιεθνούς Συμβουλίου των
∆ιοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού & Παραδοσιακών Τεχνών - CIOFF®, ∆ιεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, επίσημο εταίρο της UNESCO και διαπιστευμένο στην Επιτροπή της για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πρόγραμμα :
25/8 Βραδιά υποδοχής - τελετή έναρξης στο Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.
26/8 Παράσταση στην Πλατεία Κυπαρισσίας
27/8 Παράσταση στην Πλατεία Γαργαλιάνων
28/8 Παράσταση στην Πλατεία Κοπανακίου
29/8 Παράσταση στην Πλατεία Φιλιατρών – Τελετή λήξης
30/8 Αναχώρηση αποστολών
Οι παραστάσεις διαφέρουν σε κάθε πόλη και ξεκινούν με την παρέλαση των ξένων αποστολών και των Ελληνικών συμμετοχών.
Στο Λαογραφικό Μουσείο θα φθάσουν περπατώντας στα καλντερίμια της Άνω Πόλης και πριν την τελετή έναρξης θα ξεναγηθούν στην εικαστική έκθεση «ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ» , αφιερωμένη στην πόλη της Κυπαρισσίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης πολιτισμών θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις που σχετίζονται με την Σύμβαση για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επί τη ευκαιρία της 20ης επετείου από την υιοθέτησή της από την UNESCO (2003-2023), όπως η τεχνική της υφαντικής κ.α.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του διεθνούς CIOFF® LIVING WEDDIND TRADITIONS" θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν τις λαϊκές παραδόσεις του γάμου.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στο ∆ήμο μας οι ξένες αποστολές θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν την Αρχαία Ολυμπία, στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτώρια Καρέλια", στον Αρχαιολογικό Χώρο της Περιστεριάς και στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην
Χριστιανούπολη.
Η εθιμοτυπική φωτογράφιση θα γίνει στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. 
Οι “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙ∆ΕΣ” ξεκίνησαν ως διήμερο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών από το Μ.Ε.Σ.Κ. με έδρα την Κυπαρισσία, με συμμετοχή ελληνικών συγκροτημάτων απ όλη την Ελλάδα. Από το 2004 λόγω της συμμετοχής του σε ∆ιεθνή Φεστιβάλ , εξελίχθηκε σε ∆ιεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης κρατώντας την ονομασία με την οποία έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίστηκε από το ∆ιεθνές Συμβούλιο των ∆ιοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού & Παραδοσιακών Τεχνών CIOFF® στην Τζακάρτα της Ινδονησίας το 2017.
Το 16ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙ∆ΕΣ” – “Kyparissia Sunshine International Folklore Festival” αποτελεί συνδιοργάνωση και είναι αποτέλεσμα ευτυχούς και επιτυχούς συνεργασίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του ∆ήμου Τριφυλίας
(Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.∆Η.Τ.) και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου – Μ.Ε.Σ.Κ.
Στόχος μας πέρα από το μαγικό θέαμα είναι οι φιλοξενούμενοι μας να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ∆ήμου μας στις πατρίδες τους.
Η Κοινωφελής Επιχείρησης του ∆ήμου Τριφυλίας θα παραμείνει εγγυητής της διοργάνωσης του σημαντικού αυτού πολιτιστικού γεγονότος, που ταξιδεύει την Τριφυλία σε όλο τον κόσμο.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και παραστάσεις είναι ελεύθερη.
Ο ∆ήμαρχος Τριφυλίας & της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.∆Η.Τ
Γεώργιος Λεβεντάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα