Ριζικές ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων ενός εκατομμυρίου μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας για επιχειρήσεις με τζίρο από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω, έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και καταβολή ΦΠΑ και τέλους επιτηδεύματος για όσους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τουλάχιστον 3 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένο τέλος διαμονής για την ενίσχυση του αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για οικογένειες με παιδιά για επίδομα θέρμανσης, είναι τα βασικότερα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν πιθανότατα από τις αρχές του έτους.
Σε πρώτο πλάνο, η επανεξέταση από μηδενική βάση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας νέας κλίμακας φορολόγησης των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Παρά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η φοροδιαφυγή στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα με επτά στους δέκα να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.
Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.
Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με την κλίμακα που εφαρμόστηκε για τα εισοδήματα του 2020 ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ και το όφελος έφθασε τα 1.300 ευρώ.
Παράλληλα εξετάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της υποχρέωσης των επαγγελματιών να πραγματοποιούν τις εισπράξεις τους μέσω POS και με την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών.
Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων
Όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, θα αφορά τα νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε αυτήν τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ υποχρεωτική είναι η ασφάλιση για τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο. Οπότε δεν θα υπάρξει κάποιo άλλο μέτρο υποχρεωτικότητας.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2024, όταν θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων.
Τέλος για το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές
To τέλος φυσικών καταστροφών θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ, κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και θα διαμορφωθεί ακολούθως:
Τέλος για το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές
To τέλος φυσικών καταστροφών θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ, κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και θα διαμορφωθεί ακολούθως:
- Για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων στο 1,5 ευρώ
- 3 αστέρων στα 3 ευρώ,
- 4 αστέρων στα 7 ευρώ,
- 5 αστέρων 10 ευρώ.
- Για ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνια μίσθωση 1,5 ευρώ.
Oσοι διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και πάνω, θα αντιμετωπίζονται εφεξής ως επαγγελματίες, δηλαδή θα είναι υπόχρεοι ΦΠΑ και τα εν λόγω ακίνητα θα επιβαρύνονται με όλα τα προβλεπόμενα Τέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, και εκτός ΦΠΑ θα καταβάλλουν και τέλος επιτηδεύματος. Παράλληλα θα επιβάλλεται και τέλος διαμονής 1,5 ευρώ όπως στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου φορολογείται ακολούθως: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την φορολόγηση του εισοδήματος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικώς στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Μεγαλύτερη ενίσχυση στο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες
Μεγαλύτερη σχεδιάζεται να είναι ενίσχυση στις οικογένειες με παιδιά για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσαύξηση λόγω παιδιών ανεβαίνει στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα