Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες βλέπουν τον πληθωρισμό να καλπάζει – ειδικά στα τρόφιμα - και την «θεραπεία» που χρησιμοποιούν, με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, να κρίνεται αναποτελεσματική.
Η αμηχανία αυτή φαίνεται και από τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία περνάει το μπαλάκι στις κυβερνήσεις ζητώντας τους ουσιαστικά να σταματήσουν την όποιας μορφής στήριξη στην κοινωνίας θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ανατροφοδοτούν τον φαινόμενο του πληθωρισμού.
Σε όλη αυτή την εύκολη κριτική της ΕΚΤ και της επικεφαλής, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους, όταν κάποιοι ανησυχούσαν την Άνοιξη του 2022, ότι έρχεται πληθωρισμός, πως … «μπόρα είναι και θα περάσει», θα πρέπει να δώσουν απάντηση τι θα πρέπει να κάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις απέναντι στους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις βασικές τους ανάγκες.
Θα πρέπει άραγε να αδιαφορήσουν άραγε και να τους πουν ότι με τον τρόπο αυτό διαιωνίζουν το πρόβλημα ή να σταθούν δίπλα τους αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες υπάρχουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο;
Οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν
Κάποιοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και σε κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες τους και ως εκ τούτου, θα ήταν μέγιστη υποκρισία οι κυβερνήσεις να αδιαφορήσουν για την κοινωνική αυτή ανάγκη και να προτάξουν την ανάγκη για έλεγχο του ανατροφοδοτούμενου πληθωρισμού.
Και πέρα από όλα αυτά τι θα κάνει άραγε η Κριστίν Λαγκάρντ; Θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, έστω και αν βλέπει ότι αυτό είναι ένα φάρμακο που δεν θεραπεύει την ασθένεια; Απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει επί του παρόντος και μάλλον δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα.
Δεν είναι κοντά οι μειώσεις επιτοκίων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν εξετάζονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ήδη στοιχηματίσει σε αυτές.
«Δεν συζητάμε καν τη μείωση των επιτοκίων», διεμήνυσε η «σκληρή» κυρία της ΕΚΤ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, στον απόηχο της 10ης σερί αύξησης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ενώ επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
Καθώς μιλούσε η κα Λαγκάρντ, οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς άρχισαν να «ποντάρουν» στις μειώσεις των επιτοκίων, με την πρώτη να εκτιμούν πως θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Αναλυτές της Citigroup και της Barclays, συγκεκριμένα, περιμένουν μια «χαλάρωση» 100 μονάδων βάσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές έρχονται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ, ενώ παρά το ρητό μήνυμα της Λαγκάρντ, η υποτονική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ο επίμονος πληθωρισμός ωθούν τον Πιετ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank να υιοθετήσει ένα σενάριο που λέει πως θα έρθουν 3 μειώσεις επιτοκίων από το 2024.
Ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ μπορούν να πιέσουν για άλλη μια αύξηση επιτοκίων φέτος, δύο μέλη της, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μούλερ υποστηρίζουν πως η διατήρηση των επιτοκίων στο 4% για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί να είναι επαρκής για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα