Σελίδες

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Σαν σήμερα 22/9, Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Ποτέ πια Πέρσες στην Ελλάδα – Η σημασία της σπουδαίας αναμέτρησης

Γυρίζουμε 480 χρόνια π.Χ. Μια μέρα σαν σήμερα – λένε – 22 Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή καταστρέφει τον στόλο του βασιλιά των Περσών Ξέρξη Α΄ στη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Οι Πέρσες μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες κινήθηκαν χωρίς αντίσταση προς την Αθήνα και την κατέλαβαν σχεδόν έρημη. Ο ηγέτης των Ελλήνων Θεμιστοκλής έπεισε τους στρατηγούς να δοθεί ναυμαχία στη Σαλαμίνα. Ο περσικός στόλος είχε αγκυροβολήσει στο Φάληρο και στη συνέχεια είχε αποκλείσει το στενό της Σαλαμίνας.
Ο Θεμιστοκλής είχε σκεφτεί ένα πονηρό σχέδιο: έστειλε κρυφά στο εχθρικό στρατόπεδο έναν δούλο του, τον Σίκινο, ο οποίος γνώριζε καλά την περσική γλώσσα γιατί ήταν Έλληνας που κατοικούσε στην Ασία, να εκμυστηρευτεί στους Πέρσες ότι οι Έλληνες που βρίσκονταν στη Σαλαμίνα σκοπεύουν να φύγουν κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι ο περσικός στόλος έπρεπε αμέσως να τους περικυκλώσει και να τους επιτεθεί για να τους καταστρέψει όλους μαζί. Οι Πέρσες πεπεισμένοι ότι ο Θεμιστοκλής υποστήριζε τα περσικά συμφέροντα, έπεσαν στην παγίδα και ξεκίνησαν για το στενό της Σαλαμίνας.
Οι αντίπαλες δυνάμεις: Έλληνες 378 πλοία και συνολική 78.500 άνδρες. Πέρσες 1200 πλοία και 225.000 άνδρες. Το πρωί 22 Σεπτεμβρίου επιτίθενται πρώτοι οι Έλληνες και βάση σχεδίου οπισθοχωρούν παρασύροντας τα περσικά πλοία στο στενό. Η σύγκρουση γενικεύεται μετά τον εμβολισμό περσικού πλοίου από τον Αμεινία, αδελφό του Αισχύλου. Η έκβαση είναι αμφίρροπη. Οι Πέρσες πολεμώντας γενναία προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό των Ελλήνων. Προκαλείται σύγχυση και τα περσικά πλοία συγκρούονται μεταξύ τους. Οι Έλληνες κλείνουν το στενό Ψυττάλειας – Κυνοσούρας. Οι Πέρσες υποχωρούν με βαρύτατες απώλειες. Απώλειες: Ελλήνων 40 πλοία και 1000 άνδρες, απώλειες Περσών 300 πλοία και ανυπολόγιστες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η σημασία της μάχης: Με τη νίκη στη Σαλαμίνα οι Έλληνες εξασφάλισαν τη γενική επικράτηση εναντίον των Περσών και εξαλείφθηκε οριστικά ο περσικός κίνδυνος. Ποτέ ξανά η Περσία δεν θα μπορούσε να συντηρήσει έναν μεγάλο στρατό στην Ελλάδα και να απειλήσει την ανεξαρτησία της. Ο στρατός που άφησε ο Ξέρξης στον Μαρδόνιο, συνετρίβη την επόμενη χρονιά στις Πλαταιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα