Σελίδες

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ενρία: Ερχονται αλλαγές στην τραπεζική εποπτεία - Μικρότερη έμφαση στις αυξήσεις κεφαλαίων


Η τραπεζική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) θα προσαρμόσει τον τρόπο που εποπτεύει τις τράπεζες με βάση τις συστάσεις έκθεσης, την οποία είχε ζητήσει μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πιστωτικά ιδρύματα.
Η έκθεση είχε επικρίνει τον SSM για αναποτελεσματική εποπτεία που εστιάζει υπερβολικά σε κεφαλαιακές αυξήσεις από τράπεζες.
Η μεγαλύτερη αναθεώρηση στον SSM
Τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής του SSM, ο Αντρέα Ενρία προανήγγειλε τη μεγαλύτερη αναθεώρηση στη λειτουργία της εποπτικής Αρχής από την ίδρυσή της πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, ο Ενρία αναφέρθηκε στα σχέδια να μειωθεί το βάρος για τις τράπεζες από τις ετήσιες αξιολογήσεις των κινδύνων και να μη χρησιμοποιεί τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις ως τη «λυδία λίθο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Αντίθετα, όπως είπε, θέλει το μέτρο των κεφαλαιακών αυξήσεων να συμπληρώνεται με περισσότερα «εφαρμόσιμα ποιοτικά μέτρα», όπως η επιβολή κυρώσεων ή προστίμων που θα επέτρεπαν μία καλύτερη εποπτεία από την ΕΚΤ.
Υψηλές και οι νέες απαιτήσεις
Ο Ενρία ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι «λιγότερο απαιτητικά ή λιγότερο δύσκολα για τις τράπεζες».
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε, δεν πρέπει να τρέφουν «αδικαιολόγητες ελπίδες» ότι η στροφή της εποπτείας σε λιγότερο «κεφαλαιοκεντρική» θα σημαίνει λιγότερες απαιτήσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα συνεχίσουν να είναι το καλύτερο εργαλείο σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε, για παράδειγμα όταν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι από τη μοχλευμένη χρηματοδότηση.
Στο επίκεντο το SPER
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του Ενρία βρίσκεται η πολύπλοκη ετήσια διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι μεμονωμένες τράπεζες, γνωστή ως SPER. Ο Ενρία θέλει να την κάνει πιο αποτελεσματική, κάνοντας διάκριση μεταξύ παραγόντων κινδύνου και στοιχείων που ζητά κάθε χρόνο η ΕΚΤ από τις τράπεζες.
Κάποιοι από αυτούς τους ελέγχους, είπε, θα μπορούν να διεξάγονται σε μία περίοδο αρκετών ετών. «Ζητάμε πάρα πολλά μέτρα από τις τράπεζες και είναι δύσκολο αυτές να ανταποκριθούν σε όλα αυτά σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο», σημείωσε.
H διαχείριση του κλιματικού κινδύνου
Παράλληλα, ο Ενρία θέλει να προσαρμόσει την εποπτεία της ΕΚΤ καλύτερα στους συγκεκριμένους κινδύνους. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις συστάσεις της ΕΚΤ για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό «έχουμε αυτή τη συνεχή συζήτηση με τον κλάδο για το αν θα κραδαίνουμε το κεφαλαιακό μαστίγιο που δεν εναρμονίζονται».
Αντίθετα, είπε, οι τράπεζες που δεν συμμορφώνονται θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν κυρώσεις ή αξιολογήσεις για την καταλληλότητα των διοικήσεων τους σε περιπτώσεις σοβαρών αδυναμιών στη διαχείριση ή την διακυβέρνηση.
«Θα πρέπει να λέμε στις τράπεζες, ‘αυτοί είναι οι τομείς που είναι πραγματικά σοβαροί, θέλω να διορθώσετε αυτές τις αδυναμίες σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αν δεν το κάνετε αυτό, να ξέρετε ότι θα κρέμεται ένα σφυρί από πάνω σας», πρόσθεσε.
Από φέτος θα αρχίσουν οι αλλαγές
Κάποιες από τις αλλαγές και συστάσεις που έκανε η έκθεση που είχε παραγγείλει η ΕΚΤ, θα γίνουν φέτος. Άλλες είναι πιθανό να συζητηθούν κατά την αξιολόγηση των διαδικασιών του SSM το επόμενο έτος υπό τη νέα ηγεσία του. Δύο γυναίκες – η υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγκάδο και η αξιωματούχος της Bundesbank, Κλαούντια Μπαχ – είναι οι μόνες υποψήφιες να διαδεχθούν τον Ιταλό Ενρία.
Η ΕΚΤ αμφισβητεί σήμερα τις τράπεζες με «πολύ αισιόδοξες» προβλέψεις για το όφελος που θα υπάρξει στα έσοδά τους από τα υψηλότερα επιτόκια. Η εποπτική Αρχή έχει αυξήσει επίσης τον έλεγχο της ρευστότητας των τραπεζών μετά την κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και την κατάρρευση της Credit Suisse.
Ο Ενρία δήλωσε πάντως υπερήφανος για τη θητεία του στον SSM. «Δείξαμε μία ίσως απρόσμενη θετική ευελιξία στην αντίδρασή μας σε μία σειρά πρωτοφανών εξωτερικών σοκ», αναφερόμενος στην πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τραπεζική κρίση στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες. «Θεωρών ότι αυτό έδειξε ένα επίπεδο ωρίμανσης της εποπτικής Αρχής που είναι μείζον επίτευγμα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα