Σελίδες

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Αυτό το «δερμάτινο» τζάκετ είναι φτιαγμένο από βακτήρια


Τι παίρνετε όταν ταΐζετε βακτήρια με βιομηχανικά απόβλητα φρούτων; «Ένα κίτρινο δερμάτινο τζάκετ» μπορεί να μην είναι η πρώτη σας απάντηση, αλλά είναι ακριβώς αυτό που προέκυψε από τη συνεργασία του δανέζικου brand μόδας Ganni και της μεξικανικής εταιρείας βιοϋλικών Polybion.
Το τζάκετ – ένα μοναδικό πρωτότυπο που προορίζεται ως απόδειξη της ιδέας για μελλοντικές συλλογές – είναι κατασκευασμένο από βακτηριακή κυτταρίνη και αντί να προσπαθεί να αναπαράγει τα χαρακτηριστικά του δέρματος, έχει σχεδιαστεί για να το αισθάνεσαι σαν ένα εντελώς νέο υλικό.
«Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγαπούν το τζάκετ επειδή το υλικό δεν μοιάζει με δέρμα», δήλωσε ο Alexis Gómez-Ortigoza, συνιδρυτής της Polybion. «Είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσει κανείς ότι δεν πρόκειται για δέρμα – αλλά και ότι δεν είναι πλαστικό. Έχει μια μοναδική αίσθηση».

Το υλικό έχει μια φυσική αίσθηση, αναπνέει και φθείρεται με παρόμοιο τρόπο με το δέρμαPolybion

Παρόλο που παράγεται με ορισμένες από τις μεθόδους που σχετίζονται με το παραδοσιακό δέρμα, το συγκεκριμένο τζάκετ έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς συμβιβασμούς στην αντοχή και την αναπνευσιμότητα, λένε οι δημιουργοί του.
«Αυτό είναι το πρώτο τζάκετ που κατασκεύασε ποτέ ένα παγκόσμιο brand από βακτηριακή νανοκυτταρίνη, πρόσθεσε ο Gómez-Ortigoza, «οπότε είναι ένα αρκετά σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανία βιοϋλικών».
Ο Gómez-Ortigoza, του οποίου το υπόβαθρο είναι στα χρηματοοικονομικά, ίδρυσε την Polybion το 2014 με τον αδελφό του, Axel, του οποίου το υπόβαθρο είναι στη βιοτεχνολογία και τη φίλη τους και επιστήμονα υλικών Bárbara González Rolón.
Βακτήρια από κομπούτσα
«Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένας φίλος μου μπήκε στο γραφείο μου και μου έδειξε ένα βάζο κομπούτσα», θυμάται η Gómez-Ortigoza. «Απομονώσαμε τα πρώτα μας βακτήρια από αυτό το ποτό».
Η κομπούτσα (kombucha) είναι ένα ολοένα και πιο δημοφιλές ποτό τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση και η βακτηριακή βιομάζα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τζάκετ, η οποία ονομάζεται Celium, προέρχεται από εκείνο το βάζο. Έκτοτε, η Polybion έχει στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη βακτηριακή ζύμωση, καθώς έκρινε ότι αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη νέα πηγή για ένα εναλλακτικό δέρμα υψηλής απόδοσης.
Για την τροφοδοσία των βακτηρίων, η Polybion χρησιμοποιεί υπολείμματα που προέρχονται από τοπικές μονάδες παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων, κυρίως από μάνγκο. «Μετατρέπουμε τα απόβλητα φρούτων σε τροφή για τα βακτήρια προσθέτοντας μια ειδική φόρμουλα που αναπτύξαμε. Τα βακτήρια στη συνέχεια θα αναπαραχθούν και θα δημιουργήσουν τη μήτρα νανοκυτταρίνης ως μεταβολικό υποπροϊόν, το οποίο συγκομίζουμε μετά από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια το περνάμε από μια διαδικασίας δέψης και φινιρίσματος».

Η νανοκυτταρίνη επεξεργάζεται τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν τα βυρσοδεψείαPolybion

Μόλις συλλεχθεί η νανοκυτταρίνη, επεξεργάζεται με τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τοπικά βυρσοδεψεία. «Χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό με τα βυρσοδεψεία ζωικών δερμάτων, αλλά χωρίς χρώμιο ή άλλες τοξικές χημικές ουσίες», δήλωσε ο Gómez-Ortigoza. «Δεδομένου ότι το υλικό αυτό είναι οργανικό, έχει μια φυσική αίσθηση – αναπνέει και φθείρεται με παρόμοιο τρόπο με το δέρμα».
Η Polybion σχεδιάζει παρόμοια πρότζεκτ με άλλες μάρκες μόδας, αν και δεν αποκαλύπτει ακόμη τα ονόματα. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συνεργαζόμαστε με τη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο καθώς και με τρεις από τους σημαντικότερους οίκους πολυτελείας από τη Γαλλία», δήλωσε ο Gómez-Ortigoza, προσθέτοντας ότι αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα