Σελίδες

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Στάση αναμονής από τους παραγωγούς - Λίγες αγοροπωλησίες ελαιόλαδου στα 7,5 ευρώ


Λίγες αγοροπωλησίες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, στην τιμή των 7,5 ευρώ το κιλό για προϊόν οξύτητας 0,3 γραμμών, γίνονται αυτή την περίοδο στην Μεσσηνία αφού τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι τηρούν στάση αναμονής προσδοκώντας καλύτερες τιμές στο μέλλον.
Οι παραγωγοί που δεν πουλάνε εκτιμούν ότι η τιμή θα αυξηθεί μετά τις γιορτές εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής που θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην ελληνική αγορά ενώ οι έμποροι που δεν αγοράζουν περιμένουν μεγαλύτερη μείωση των τιμών μόλις ολοκληρωθεί στην Ισπανία η φετινή συγκομιδή. Έτσι και αλλιώς μετά την μεγάλη μεταβολή της τιμής, όταν η τιμή από 4,5 ευρώ πέρσι το Νοέμβριο εκτινάχτηκε στα 8 ευρώ φέτος το φθινόπωρο, στην αγορά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επιπόλαιες αγοραπωλησίες. Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη διόρθωση της τιμή από 8 σε 7,5 ευρώ το κιλό ήταν μάλλον προβλεπόμενη καθώς υπάρχουν παραγωγοί που κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πωλούν από το ελαιοτριβείο επειδή μεταξύ άλλων δεν έχουν δυνατότητα αποθήκευσης του προϊόντος.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 γραμμών κυμαίνονται από 7 ευρώ το κιλό (στα Χανιά) μέχρι και 8 ευρώ το κιλό (στην Κέρκυρα). Στην Ισπανία η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου διαμορφώθηκε στα 7,48 ευρώ το κιλό (κυμαίνεται μεταξύ 6,98 και 8,42 ευρώ το κιλό), στην Ιταλία η μέση τιμή αγγίζει τα 8,26ευρώ το κιλό (κυμαίνεται μεταξύ 8 ευρώ στο Πρίντεζι και 10 ευρώ το κιλό στην Πεσκάρα) και στην Τυνησία ανέβηκε στα 7,93 ευρώ το κιλό. Στην Ισπανία το παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας μικρότερης από 2 γραμμές πωλείται 6,77 ευρώ το κιλό ενώ το λαμπάντε με οξύτητα μεγαλύτερη από 2 γραμμές πωλείται 6,33 ευρώ το κιλό.   Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα