Συγχρόνως στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, προβλέπεται η μετατροπή των σημερινών ΔΟΥ σε κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων, για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Αλλά και στις Εφορίες, θα τους εξυπηρετούν ρομπότ και όχι υπάλληλοι. Πρόκειται για ψηφιακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως τα chatbots, δηλαδή τα λογισμικά που μιμούνται τον άνθρωπο στον γραπτό και προφορικό λόγο και θα απαντούν αυτοματοποιημένα σε ερωτήσεις που τούς υποβάλλονται.
Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» και αναφερόμενος στο μέλλον των ΔΟΥ αποκάλυψε, ότι «θα εξελιχθούν σε σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα».
«Αλλάζουμε τελείως το οργανωτικό μας μοντέλο, δίνουμε έμφαση στην ψηφιακή εξυπηρέτηση, στην εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου» είπε και εξήγησε ότι: «Θέλουμε να βάλουμε και την τεχνητή νοημοσύνη μέσω chatbots στην εξυπηρέτηση και να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε δυνάμεις, για να τις στοχεύσουμε στον φορολογικό έλεγχο, εκεί που το χρειαζόμαστε πραγματικά».
Τεχνητή νοημοσύνη στην Εφορία
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ υλοποιεί, το πρόγραμμα μετάβασης της φορολογικής αρχής στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνικές με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή πληροφορίας από μεγάλα σύνολα δεδομένων με σκοπό να γίνουν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα.
Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να χτίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο συλλαμβάνει τις σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στη συνέχεια, το μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργείται, χρησιμοποιείται σε τρέχοντα δεδομένα για να προβλέψει τι θα συμβεί μελλοντικά ή για να προτείνει δράσεις με τις οποίες θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επίσης το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:
- Δυνατότητα παραγωγής συνθετικών δεδομένων
- Δυνατότητα ανάπτυξης αποθετηρίου μεταδεδομένων
- Δυνατότητα χρήσης προβλεπτικών μελλοντικών τάσεων
- Ορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων που εμπλέκονται στην ανάλυση δεδομένων
- Χαρακτηριστικά ασφάλειας δεδομένων
- Χαρακτηριστικά καταλόγου δεδομένων και διαχείρισης μεταδεδομένων
- Χαρακτηριστικά του μηχανισμού παρακολούθησης του κύκλου ζωής των δεδομένων
- Βελτιστοποίηση ποιότητας, ακεραιότητας και επίδοσης των δεδομένων
- Η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ελέγχου: Παροχή δεδομένων για την υλοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχων και ελεγκτικών διασταυρωτικών επαληθεύσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα