Σελίδες

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

«Κρύος ιδρώτας» στην κυβέρνηση για την καθημερινότητα – Ακρίβεια, (αν)ασφάλεια, μεταναστευτικό

Το Μαξίμου στρέφει το βλέμμα σε πεδία στα οποία απειλείται να μαζευτούν «σκιές» ανεπάρκειας – Παράλληλα με τα «μεγάλα» ζητάει από τους υπουργούς προσοχή στα «μικρά»
Ταυτόχρονα με τα «μεγάλα» της διακυβέρνησης, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που θα εκπέμπουν μήνυμα αποφασιστικότητας του Μαξίμου για «τολμηρά βήματα» της χώρας προς τα εμπρός, ζητείται από τους υπουργούς προσοχή στα «μικρά», που απασχολούν οριζόντια την κοινωνία.
Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι εκείνη που μπορεί να προκαλέσει… κρύο ιδρώτα στην κυβέρνηση, εξού και παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα για το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο ξορκίζει την απειλή να μαζευτούν επικίνδυνα «σκιές» ανεπάρκειας ή καθυστερήσεων.
Είναι άλλωστε συγκεκριμένα τα πεδία, τα οποία το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί κομβικά για τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών: η εργασία, η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Ειδικά για τα δύο τελευταία έρχονται και δημοσκοπήσεις να κρούσουν στα «κεντρικά» ένα ηχηρό προειδοποιητικό καμπανάκι.
Και αυτό την ώρα που κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί, ενόψει και της επόμενης αναμέτρησης τον Ιούνιο, θα διαμορφωθούν αφενός από τη συνέπεια έργων – λόγου στα «μεγάλα» αφετέρου από το αποτέλεσμα που θα παρουσιάζει η κυβέρνηση στα «μικρά» της καθημερινότητας.
Η μεσαία τάξη
Η ακρίβεια η οποία, σύμφωνα με την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξακολουθεί να «δαγκώνει» στα σουπερμάρκετ είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Όσο κι αν η κυβέρνηση βγάζει με κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο οποιοδήποτε αισιόδοξο «χαρτί» για την οικονομία (ως το ισχυρότερο έναντι των πολιτικών αντιπάλων της), αναγνωρίζει ότι απαιτείται να υπάρχει χειροπιαστό αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η οποία αποτύπωσε την πολιτική εικόνα του τελευταίου διαστήματος, δηλαδή τη μεγάλη «ψαλίδα» της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ που είναι στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην Τρίτη, η ακρίβεια «χτυπά» και όσους τοποθετούνται στη μεσαία τάξη.
Το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις φετινές γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι του 24% που δηλώνει ότι θα δαπανήσει περισσότερα. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» απαντούν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος.
Η κυβέρνηση απαντά με διαρκείς ελέγχους στην αγορά, με πρόστιμα αλλά και με παραπομπή στα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πέραν των διαβεβαιώσεων για στήριξη προς τους ευάλωτους όποτε χρειάζεται.
Τρεις μονάδες
Στο μεταξύ προ μηνών στην ανάλυση δημοσκόπησης της Metron Analysis, που είχε παρουσιαστεί στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Στράτος Φαναράς έλεγε ότι η πανδημία και οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν αναδείξει ένα μείζον ζήτημα, «εκείνο της ασφάλειας, το οποίο καθορίζει και το αίσθημα της ικανοποίησης και του ανικανοποίητου» – είναι δηλαδή ισχυρή η συσχέτιση της ικανοποίησης από τη ζωή με το αίσθημα ασφάλειας. Και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει άλλη επιλογή από το να δείχνει ότι κρατά αυτό το κεφάλαιο ως βασικό πυλώνα στην κυβερνητική πολιτική, με σταθερό το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στην παραβατικότητα.
Πρόκειται για ένα πεδίο που κυριαρχούσε ήδη από το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ το 2019 με τον Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι εκεί δεν χωρά καν «πολιτικό πρόσημο». Η ατζέντα «νόμος και τάξη» είναι και πάλι στο προσκήνιο μέσα και από τις εντεινόμενες βολές της αντιπολίτευσης.
Στο γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega η «εγκληματικότητα» είναι το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα (μετά την ακρίβεια και την οικονομία) που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις αυθόρμητες απαντήσεις των ερωτηθέντων, κερδίζει μάλιστα τρεις μονάδες σε σχέση με την μέτρηση του περασμένου μήνα.
Η δυσαρέσκεια φαίνεται από το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται σε ποσοστό 70% να έχουν «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Αντίστοιχα για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, είναι «μάλλον αρνητικές» οι απόψεις του 57%, με θετικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική από το 26% και ουδετερότητα από το 16%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα