Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Τι λένε οι βουλευτές Μεσσηνίας για γάμο ομοφύλων - Ποιοι παίρνουν θέση ποιοι κρατούν κλειστά χαρτιά


Αποφασιστικότητα για το τι θα πράξουν αλλά και κλειστά χαρτιά για την τελική τους επιλογή κρατούν οι Βουλευτές Μεσσηνίας στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ξεκάθαρη θέση παίρνουν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης που θα καταψηφίσει και Αλέξης Χαρίτσης που θα υπερψηφίσει. Ο Περικλής Μαντάς στέκεται αρνητικά απέναντι στη προωθούμενη ρύθμιση αλλά δεν ξεκαθαρίζει τι θα πράξει στη ψηφοφορία, αν θα καταψηφίσει ή θα απέχει. Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος δεν απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις μη θέλοντας προφανώς να πάρει θέση για το ζήτημα στον παρόντα χρόνο. Ο Αντώνης Σαμαράς όπως είναι γνωστό έχει πάρει θέση κατά του νομοσχεδίου αλλά και της αποχής.
Οι Βουλευτές Μεσσηνίας κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις της «Ε» :
  1. Ποια είναι η θέση σας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;
  2. Θα ψηφίσετε ή όχι τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση;
Οι απαντήσεις τους αναλυτικά έχουν ως εξής:
ΜΙΛΤΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ
1. Έχω την πεποίθηση πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση άκρατου δικαιωματισμού, που με πρόσχημα τα δικαιώματα του παιδιού προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ατραπούς κοινωνικού διχασμού και νομοθετικής υπερβολής. Για να είμαι ξεκάθαρος, αντιτίθεμαι στην έννοια του πολιτικού γάμου των ομοφύλων γιατί η θεσμοθέτησή του θα τους αποδώσει αυτόματα το δικαίωμα στην υιοθεσία παιδιών και πιθανότατα στο άμεσο μέλλον και στην απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας. Σέβομαι και στηρίζω χωρίς αστερίσκους το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, δικαιώματα που έχουν καλυφθεί και προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ σε κανένα επίπεδο τη λογική που επιβάλλει την απόδοση του δικαιώματος στην τεκνοθεσία, με πρόσχημα το δικαίωμα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών να έχουν δύο γονείς!
Πουθενά έως τώρα δεν έχω δει να κατατίθενται επιχειρήματα για τα δικαιώματα των παιδιών που θα βρεθούν σε καθεστώς τεκνοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, σε σχέση με τα προβλήματα που εκείνα αντιμετωπίζουν, όπως δυσκολία απόκτησης της δικής τους ταυτότητας, της έννοιας του εαυτού τους αλλά και του διαχωρισμού της ύπαρξής τους από εκείνη των ομόφυλων γονέων τους, συναισθηματικό εγκλωβισμό, ακόμα και ανασφάλεια που προκαλείται από τον σχολικό και κοινωνικό περίγυρο.
Πιστεύω βαθύτατα πως δεν είναι η ώρα να προβάλλουμε άλλο μοντέλο οικογένειας πλην της πυρηνικής οικογένειας, την οποία οφείλουμε ως Κυβέρνηση και κοινωνία να στηρίξουμε ως μοχλό αναστροφής του δημογραφικού, και να επενδύσουμε πρώτα στην ενίσχυση και τη βελτίωση της. Και πιστεύω βαθύτατα πως το απόλυτο δικαίωμα των παιδιών που πρέπει να προστατευθεί και να στηριχθεί είναι η πρόσβαση από κοινού στην πατρότητα και τη μητρότητα, που μπορούν να εγγυηθούν και να στηρίξουν την υγιή ανάπτυξη παιδιών και εφήβων σε ολοκληρωμένους ενήλικες. Και όπως έχω τονίσει δημόσια ήδη από τον Νοέμβριο, οι αλλαγές σε κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής συμπεριφοράς δεν επιβάλλονται με νομοθετήματα, ή με τη θεσμοθέτηση πατέρα 1 και πατέρα 2, μητέρα 1 και μητέρα 2 ή γονέα 1 και γονέα 2.
2. Στο ερώτημα σας θα είμαι σύντομος και απόλυτα σαφής: Θα ψηφίσω όχι στη ρύθμιση. Δεν προτίθεμαι να απέχω, γιατί ειδικά σε θέματα συνείδησης, που άπτονται θεμελιωδών κοινωνικών θεμάτων πιστεύω πως πρέπει ο βουλευτής, τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών του, να εκφέρει σθεναρά τη γνώμη του, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι να επιλέγει να εκφραστεί δια της απουσίας του σε μια τέτοια ψηφοφορία.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ
1. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που παρότι αφορά ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, οφείλει όλους μας να μας προβληματίσει. Είναι προφανές ότι η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις επιλογές ή τις προτιμήσεις κανενός, ούτε περιορίζει ή θίγει τη δυνατότητα που έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια να συμβιώνουν εντός του πλαισίου που ορίζεται από το σύμφωνο συμβίωσης.
Κατά την άποψή μου είναι επίσης σαφές ότι η δυνατότητα γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών σχετίζεται με ένα βασικό και καίριο ζήτημα, αυτό της απόκτησης παιδιών και της τεκνοθεσίας και σε αυτό ακριβώς το σημείο εδράζονται και οι δικές μου επιφυλάξεις.
Γιατί παρόλο που στο υπό συζήτηση πλαίσιο τα δύο αυτά ζητήματα είναι αποσυνδεδεμένα, διαχωρίζοντας τον γάμο από τη τεκνοθεσία, ωστόσο αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι στην πράξη αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα ενώ τυπικά να μην επιτρέπεται η τεκνοθεσία μέσω π.χ. ανάδοχης κύησης, ουσιαστικά αυτό να μπορεί να καταστρατηγηθεί μέσω του εξωτερικού.
Κατά συνέπεια πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενδελεχείς στη στάση που τελικά θα επιλέξουμε, αφού είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλαπλές προεκτάσεις στην εφαρμογή του νέου νόμου, οι οποίες ενδεχομένως να είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε σήμερα.
2 Καταρχάς οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι πολύ σημαντική η θέση του πρωθυπουργού μας ο οποίος αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλαπλές αναγνώσεις, δεν ζήτησε κομματική πειθαρχία αλλά προτίμησε τον ανοικτό και καλοπροαίρετο διάλογο.
Θα ήθελα επίσης να σταθώ στις ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε ως κόμμα και μπορώ να σας πω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ανοικτά και με σεβασμό όλες τις θέσεις και απόψεις για ένα "δύσκολο" θέμα, ο διάλογος λειτούργησε εποικοδομητικά και ενισχυτικά ως προς τη συνοχή της παράταξης, ενώ το ίδιο βλέπω να συμβαίνει και στην κοινωνία, όπου διεξάγεται μια ήρεμη και πολιτισμένη συζήτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν σας κρύβω ότι παραμένω ιδιαίτερα προβληματισμένος και είμαι της άποψης ότι είναι προτιμότερο να διερευνηθεί η δυνατότητα προστασίας των παιδιών μέσω κατάλληλης τροποποίησης του συμφώνου συμβίωσης και όχι με τη διεύρυνση του θεσμού του πολιτικού γάμου.
ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ - Πρόεδρος Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
1. Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με την θεσμικότητα και την σοβαρότητα που επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχει ξεκάθαρη θέση. Θέλουμε να ψηφιστεί ένα νομοθέτημα που θα παρέχει πλήρη και ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Έναν νόμο που θα διασφαλίζει και τα ομόφυλα ζευγάρια, σε σχέση με τον γάμο και την τεκνοθεσία. Θα συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση καταθέτοντας τις προτάσεις μας και θα δώσουμε μάχη μέσα στη Βουλή έτσι ώστε η αναγκαία αυτή ρύθμιση να είναι πλήρης και να καλύπτει τα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας.
2. Στα μικροκομματικά παιχνίδια του κου Μητσοτάκη η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απαντά ότι η ισότητα, η δικαιοσύνη και τα δικαιώματα όλων των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής και τακτικισμών. Σε αυτό το πλαίσιο διαφαίνεται, ειδικά μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι ελλειμματική. Δυστυχώς παλινωδίες και αντιφάσεις βλέπουμε και στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης- από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση εμείς αναμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει την ολοκληρωμένη πρόταση της και θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα υπερψηφίσει βεβαίως κάθε διάταξη η οποία θα κινείται στην κατεύθυνση για πλήρη δικαιώματα σε όλους τους συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις. Η κοινωνία θα προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα