Σελίδες

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ολοταχώς για «μαχαίρι» στα τεκμήρια διαβίωσης


«Δεν εξυπηρετούν πλέον, θα πρέπει να καταργηθούν».
Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στην επανεξέταση του φορολογικού μέτρου των τεκμηρίων, και το κούρεμα αυτών, κατά 30%.
Την είδηση επιβεβαιώνει  ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, που σημειώνει ότι κάποια στιγμή το μέτρο των τεκμηρίων, θα πρέπει να καταργηθεί, αφού πλέον δεν εξυπηρετεί, την ίδια στιγμή που νέες τεχνολογίες, μπορούν πλέον να συμβάλλουν περισσότερο, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το κούρεμα 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης με αναμόρφωση των κλιμάκων των τεκμαρτών ποσών για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.
«Τα τεκμήρια είναι ένα παρωχημένο φορολογικό μέτρο. Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υπάρχει. Ήρθε ο καιρός νομίζω, το οικονομικό επιτελείο να περιορίσει αυτή την διαδικασία, γιατί με τον τρόπο που έχει έρθει τώρα η τεκμαρτή φορολόγηση, νομίζω θα πιάσει πολλούς στην τσιμπίδα του φόρου. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει και λόγος, να έχουμε σε αυτή την έκταση που έχουμε σήμερα, τα τεκμήρια διαβίωσης», δηλώνει ο κ. Μουζάκης.
«Κατά την άποψή μου πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε αυτά είναι οι καινούργιες τεχνολογίες και κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη, είτε κάθε διαθέσιμη μέθοδο, που μπορούμε να πάρουμε από άλλες χώρες», αναφέρει.
Ο κ. Μουζάκης, επισημαίνει ότι τα τεκμήρια αποτελούν μέτρο που ισχύει από το 1978 επί Κανελλόπουλου, αλλά απέδωσαν πολύ από το 2010 και μετά. «Τέσσερις στους δέκα πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων σήμερα, γιατί δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από τα τεκμαρτά. Αυτό δείχνει ότι πολλοί εξακολουθούν και σήμερα να μην δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Οι 4 στους 10 δηλώνουν κάτω από 5.000 ευρώ, οι 6 στους 10 κάτω από 10.000 ευρώ, αυτό κάτι δείχνει. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να φτάσουμε σε κάποιο σημείο να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τα τεκμήρια. Ακόμα και με την παρακολούθηση του περιουσιολογίου, που ακόμα είναι στα χαρτιά, μπορεί το κράτος να μειώσει τη φοροδιαφυγή», καταλήγει ο κ. Μουζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα