Σελίδες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα οι καλοπληρωμένες δουλειές – Στους 180.000 οι μετακλητοί εργάτες

Κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου εργασίας είναι η βελτίωση των μισθών, οι καλοπληρωμένες δουλειές και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων από τη ΔΥΠΑ με κίνητρα για την απασχόληση γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και μεγαλύτερης ηλικίας, τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο θέμα της κατάρτισης και εξειδίκευσης ώστε να βρίσκουν οι εργοδότες τις δεξιότητες που αναζητούν και να περιοριστούν οι κενές θέσεις εργασίας.
Οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθό
Με αφορμή την έναρξη των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό, στη διάρκεια συνάντησής της με δημοσιογράφους η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ποσοστό αύξησης δεν πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023, που κυμαινόταν στο 3,5%.
Η επέκταση της ψηφιακής κάρτας
Αναφερόμενη στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, η υπουργός εργασίας δήλωσε ότι θα επεκταθεί το καλοκαίρι στον τουρισμό και την εστίαση ,τονίζοντας ότι κατά τη θερινή τουριστική περίοδο , θα εφαρμοστεί πιλοτικά γιατί «δεν είναι πρόθεσή μας να λειτουργήσουμε με το «βούρδουλα», τιμωρητικά. Η αποτελεσματικότητα της ψηφιακής κάρτας έχει ήδη διαπιστωθεί καθώς πληρώθηκαν περίπου 1 εκ ευρώ σε εργαζομένους από υπερωρίες και άλλες παραβάσεις του ωραρίου.
Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας επισημαίνοντας ότι δε θα μειωθεί ως παροχή αλλά θα προβλέπεται κλιμάκωση με μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια. Θα είναι δηλαδή ανταποδοτικό των εισφορών και των ετών εργασίας του ανέργου.
Οι κενές θέσεις εργασίας
Για την κάλυψη των κενών θέσεων ,κυρίως στον αγροτικό τομέα , τις κατασκευές και τον τουρισμός θα εκδοθεί εντός των ημερών Υπουργική Απόφαση που θα εγκρίνει άλλες 38.000 μετακλήσεις από τρίτες χώρες ώστε μαζί με αυτές που είχαν εγκριθεί το 2023 , ο συνολικός αριθμός των μετακλητών εργατών να φτάσει περίπου τις 180.000.
Μέχρι σήμερα οι εργάτες γης αλλά και άλλες ειδικότητες προτιμούσαν να φύγουν από τη χώρα μας με προορισμό στην Ιταλία ή την Ισπανία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες γης πολύ πιο εύκολα την ώρα που στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας διαμονής και ιθαγένειας απαιτεί 7 χρόνια ..φαγούρας. Η αντίστοιχη περίοδος αναμονής στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι περίπου 3 χρόνια.
Οι ευοίωνες εξελίξεις στην οικονομία μετά τη δεκαετή κρίση και η μείωση της ανεργίας αυξάνουν την πίεση για εργατικό δυναμικό χαμηλής και μέσης εκπαίδευσης από τρίτες χώρες τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι αλβανικής καταγωγής έχουν ήδη φύγει για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τους ελαιοκαλλιεργητές, φέτος η συγκομιδή της ελιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού έλλειπαν 15.000-16.000 εργάτες ενώ συνολικά η έλλειψη 70.000 εργατών γης αποτελεί «νάρκη» για την ελληνική γεωργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα