Σελίδες

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνουν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος - Ο εισπρακτικός στόχος για το 2024

Στα 65 δις ευρώ διαμορφώνεται ο εισπρακτικός στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024 από φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση καθορίζει αναλυτικά τις εισπράξεις που πρέπει να επιτύχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντός του τρέχοντος έτους.
Συμφωνα με την απόφαση, από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να εισπραχθεί το ποσό των 35,173 δισ. ευρώ με την κούρσα να οδηγούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ που φτάνουν τα 24,4 δισ. Ευρώ ενώ οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,067 δισ. ευρώ
Ακολουθούν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με 21,6 δισ. Ευρώ και τα έσοδα από μεταβιβάσεις 7,9 δις.
Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να διαμορφωθούν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ.Παράλληλα καθορίζεται ο ποσοτικός στόχος των επιστροφών που πρέπει να πραγματοποιηθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το τρέχον έτος ,που διαμορφώνεται σε 6,5 δις ευρώ όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2024.
Η επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ
Οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν, δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες ,έχουν προτεραιότητα προκειμένου να τους επιστραφεί τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ.
Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις: 
  • Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση. Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Ποσά εσόδων από μέτρα, παρεμβάσεις που δεν έχουν συνυπολογισθεί αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Μέτρο σύγκρισης για την επίτευξη των στόχων αποτελούν τα μεγέθη που θα περιληφθούν στο Οριστικό Δελτίο Εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που εκδίδεται από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι εισπράξεις μήνα – μήνα
Με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού, οι φορο-εισπράξεις το 2024 θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, ως εξής:
  • Ιανουάριος: 5,192 δισ. ευρώ
  • Φεβρουάριος: 5,259 δισ. ευρώ
  • Μάρτιος: 3,795 δισ. ευρώ
  • Απρίλιος: 3,920 δισ. ευρώ
  • Μάιος: 5,214 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος: 4,560 δισ. ευρώ
  • Ιούλιος: 6,736 δισ. ευρώ
  • Αύγουστος: 6,426 δισ. ευρώ
  • Σεπτέμβριος: 5,271 δισ. ευρώ
  • Οκτώβριος: 5,921 δισ. ευρώ
  • Νοέμβριος: 5,109 δισ. ευρώ
  • Δεκέμβριος: 5,496 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα