Σελίδες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Τράπεζες: Ερχεται ο ESG Τειρεσίας για να ξεκλειδώσει «πράσινα» δάνεια

Με την αποστολή ερωτηματολογίων σε 600 μεγάλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, σε πρώτη φάση, δημιουργείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και σε συνεργασία με την Τειρεσίας, βάση δεδομένων ESG με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων – πελατών των τραπεζών να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε σχέση τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) που θα αποτελέσουν κριτήριο για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα την προστασία των τραπεζικών ισολογισμών από τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση και οι τράπεζες καλούνται να ενσωματώνουν τα κριτήρια ΕSG στη διαδικασία της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τους, με προτεραιότητα το «Ε», δηλαδή το περιβάλλον.
Τα ερωτηματολόγια
Ετσι οι 600 επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει τα κοινά ερωτηματολόγια καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις που αφορούν το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον (κατανάλωση ενέργεια, εκπομπές αερίων κ.ά) βάσει και όσων προβλέπει ο περιβαλλοντικός νόμος αλλά και να τεκμηριώσουν τις απαντήσεις τους. Στη επόμενη φάση – εντός του 2024 – θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός αξιολόγησης των δεδομένων ώστε τα ΕSG κριτήρια να περιληφθούν στις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις. Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων δεν είναι στατικές, αλλά θα επικαιροποιούνται – με την ανάλογη τεκμηρίωση – όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών
Για παράδειγμα η υψηλή επίδοση ΕSG μια επιχείρησης το 2024 δεν αποτελεί διαβατήριο για την «πράσινη» χρηματοδότηση της μετά από 3-4 χρόνια καθώς θα πρέπει να επαναεπιβεβαιώσει, τουλάχιστον, την επίδοση της. Και φυσικά ισχύει και το αντίστροφο καθώς μια επιχείρηση μπορεί τα επόμενα χρόνια, με την κατάλληλη στρατηγική να έχει πετύχει καλύτερες επιδόσεις με βάση τα κριτήρια ESG.
Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση και ενσωμάτωσή τους των ΕSG βοηθά στην κερδοφορία και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών σε πολλαπλά επίπεδα, ενισχύοντας την ελκυστικότητά τους για τους επενδυτές και παράλληλα τις θωρακίζει απέναντι στους σχετικούς κινδύνους.
Με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε συνεργασία και για λογαριασμό των τραπεζών μελών της, για την υιοθέτηση κοινών διατραπεζικών ερωτηματολογίων ΕSG και τη δημιουργία ενός κοινού «αποθετηρίου» διατραπεζικών δεδομένων, οι επιχειρήσεις δεν καλούνται να απαντήσουν σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Τα κοινά διατραπεζικά ESG ερωτηματολόγια που υιοθετούν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, οδηγίες και βέλτιστες πρακτικές, έχουν αναπτυχθεί στη διατραπεζική πλατφόρμα “ESGr”, έχουν, ενδεικτικά τα παρακάτω πλεονεκτήματα:Τυποποίηση και περιορισμός του όγκου πληροφοριών που ζητείται από τις επιχειρήσεις.
Αυτοματοποιημένη λύση που επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξασφαλίζει την ορθή συμπλήρωση και ασφαλή τήρηση των δεδομένων.
Ενιαίο ερωτηματολόγιο για επιχειρήσεις ίδιου μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας.
Εναρμόνιση των ζητούμενων δεδομένων με τα οριζόμενα, μεταξύ άλλων, στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSDR).
Η έρευνα
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EAT/EBA) ξεκίνησε στο τέλος του προηγούμενου μήνα έρευνα ώστε να λάβει στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις μεθοδολογίες ταξινόμησης της έκθεσης τους σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς κινδύνους και κινδύνους διακυβέρνησης (ESG), καθώς και σχετικά με την προσβασιμότητα και τη διαθεσιμότητα δεδομένων ESG. Η προθεσμία απάντησης στην έρευνα του κλάδου είναι η 29η Μαρτίου.
Στις 18 Απριλίου 2024 εξάλλου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου η ΕΒΑ σχετικά με τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση των κινδύνων ESG.
Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών ορίζει απαιτήσεις για τα ιδρύματα για τον εντοπισμό, τη μέτρηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση των κινδύνων ESG, μεταξύ άλλων μέσω σχεδίων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα