Σελίδες

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Τρία συν ένα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή για τα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια


Τα προσωπικά χαρακτηριστικά στη σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη, οι "γέφυρες" στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης, η μετωπική επίθεση του πρωθυπουργού στον Περισσό και το "γενιτσαρικό τάγμα" του ΠΑΣΟΚ!
Μπορεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα "μη κρατικά" πανεπιστήμια να υπήρξε και κατώτερη των περιστάσεων και τοξική, κυρίως από την πλευρά του πρωθυπουργού, ταυτόχρονα όμως βγήκαν και αρκετά συμπεράσματα:
ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ- ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να έχει αποφασίσει να κόψει οριστικά όσες "γέφυρες" είχαν απομείνει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάτι που φάνηκε και από την απόφασή του να καταψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο για τα "μη κρατικά" πανεπιστήμια!
Απόφαση που τον έφερε αντιμέτωπο με ισχυρά πρόσωπα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου), αλλά και με προσωπικότητες της ευρύτερης παράταξης που τον στήριξαν για την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος και Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει κόψει εδώ και πολύ καιρό κάθε δίαυλο με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά την Παρασκευή το βράδυ υιοθέτησε τόσο καθαρά τη φράση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά περί "Μαξίμου ΑΕ", αφού ουκ ολίγες φορές κατηγόρησε ότι έφερε το σχέδιο για τα "μη κρατικά" πανεπιστήμια χωρίς να αναμένει τη συνταγματική αναθεώρηση μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει "συμφέροντα"-τα οποία και φωτογράφισε!
Με δεδομένο ότι έχει προϋπάρξει η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του στο σκάνδαλο που είχε κέντρο το μέγαρο Μαξίμου, με την τελευταία κόντρα στη Βουλή, η αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη λαμβάνει πλέον ακόμα περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά, γεγονός που δείχνει πως οι δρόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν χωρίσει οριστικά, έστω και αν σε ορισμένες κρίσιμες πολιτικές (πχ αναθεώρηση του άρθρου 16) έχουν -για να το πούμε κομψά- "συγγενικές απόψεις"!
ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ "ΓΕΦΥΡΕΣ" ΣΤΗΝ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ": Όποιος παρατήρησε προσεκτικά τις ομιλίες του Σωκράτη Φάμελλου, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Χαρίτση, εύκολα θα συμπέρανε πως μεταξύ των τριών κομμάτων κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν "γέφυρες" για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.
Όχι βεβαίως για να ενωθούν τα κόμματα, όπως περίπου προτείνει ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά το καθένα από αυτά να ενισχυθεί από τα άλλα.
Περισσότερο καθαρή, πάντως, είναι η τακτική της Νέας Αριστεράς (πολύ καλή τουλάχιστον στην αρχή της η ομιλία του), η πρόταση της οποίας για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Η πρόταση, πάντως, ανέδειξε ένα σοβαρό θέμα: Κανένα κόμμα μόνο του δεν έχει τη δύναμη να καταθέσει πρόταση μομφής, οπότε είναι θέμα χρόνου μετά τις ευρωεκλογές να έχουμε τέτοιες συμπράξεις!
Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΚΕ: Ο πατέρας Μητσοτάκης υπήρξε από τους πολιτικούς που ζητούσε την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, πριν από το 1974 που συνέβη με τη νομιμοποίηση της μεταπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, με μια δήλωση που μάλλον δείχνει πως το Μαξίμου πάει πολύ πιο πέρα από τη "θεωρία των δυο άκρων", που υιοθετείται όλο και από περισσότερες χώρες στην ΕΕ!
"Το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική αίθουσα εντός αυτής της αιθούσης", είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σε μια δήλωση που θα τον ακολουθεί!
Ώστε το ΚΚΕ είναι "πιο αναχρονιστική δύναμη" από τους "Σπαρτιάτες" ή τη "Νίκη" κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός το ...πιστεύει, αλλά και ότι οργίζεται με τον Περισσό καθώς το ΚΚΕ είναι το κόμμα που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, όπως φάνηκε από τα μέτωπα των αγροτών και των φοιτητών, αλλά και από την 24ωρη απεργία εναντίον της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών!
ΤΟ "ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΚΟ ΤΑΓΜΑ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΝΔ: Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συστρατεύτηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποτελούν κομβικά στελέχη των κυβερνήσεών του, απέφευγαν μέχρι τώρα να πρωταγωνιστήσουν σε μέτωπα κατά του πρώην κόμματός τους.
Την ...παράδοση αυτή έσπασε ο υπουργός Παιδείας, γεγονός που οδήγησε τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλήσει για "γενιτσαρικό τάγμα" στη ΝΔ!
Η συζήτηση για τα "μη κρατικά" πανεπιστήμια, πάντως, απέδειξε πως οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όχι απλώς ενσωματώθηκαν στη ΝΔ, αλλά και πως στην πλειοψηφία τους θα παραμείνουν στη ΝΔ ακόμα και στη "μετά Μητσοτάκη" εποχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα