Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προτιμά να αντιπαρέλθει την ψυχρολουσία χωρίς σχόλια, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης το αντιμετωπίζουν ως ήσσονος σημασίας εξέλιξη, η οποία πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα.
Ομως οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες – και θα φανούν περισσότερο στη στάση της επενδυτικής κοινότητας, στις αναλύσεις διεθνών οίκων και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου τον τόνο δίνουν οι εισροές ξένων κεφαλαίων και οι κινήσεις των μεγάλων funds.
Χρηματιστήριο και ομόλογα
Το σενάριο αναβάθμισης του ΧΑ σε “ανεπτυγμένη αγορά” απομακρύνεται, καθώς προϋπόθεση της ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η επάνοδος της σε επενδυτική βαθμίδα με τη “σφραγίδα” της Moody's, που θεωρείται ο αυστηρότερος οίκος αξιολόγησης – και το αποδεικνύει.
Πολλά ξένα χαρτοφυλάκια θα αναγκαστούν τώρα να επανεξετάσουν τη στάση τους στην ελληνική αγορά και ενδεχομένως να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τους, προκαλώντας πιέσεις και αυξημένη μεταβλητότητα. Οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα περιμένουν την επόμενη αξιολόγηση τον Σπτέμβριο, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά η Moody's δεν θα είναι τόσο... “σκληρόκαρδη”.
Αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό και σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις τιμών/αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς έχει κινηθεί μεταξύ 3,15%-3,42%, παρεκκλίνοντας πολλές φορές από την τάση των κρατικών χρεογράφων χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης
Ανανέωση και αναβάθμιση εμπιστοσύνης
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να αντιδράσει, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να αποτραπεί σοβαρή επιδείνωση κλίματος στις αγορές μετοχών-ομολόγων και γενικότερα στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένοντας προφανώς την “ψυχρολουσία” από την Moody's, αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς και συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια αντίδρασης, που ανασύρονται προς συζήτηση πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων του αμερικανικού οίκου.
Μία πρώτη κίνηση θα είναι η έξοδος στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση. Οχι επειδή το Δημόσια χρειάζεται να δανειστεί, αλλά προκειμένου να ανανεωθεί η “ψήφος εμπιστοσύνης” των αγορών προς την Ελλάδα- και αυτό να αξιοποιηθεί δεόντως για τη διατήρηση/βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα