Σελίδες

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Πλέον η εγκατάλειψη ζώου θα τιμωρείται με φυλάκιση

Η εγκατάλειψη κατοικίδιου —οικόσιτου ή άγριου ζώου— στην Κροατία θα καταγγέλλεται στην Αστυνομία και στην περίπτωση που αυτή έχει οδηγήσει σε θάνατο ή αφορά μεγάλο αριθμό ζώων, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.
Αντίστοιχα, οι ποινές για το έγκλημα της θανάτωσης και του βασανισμού ζώων «αναβαθμίζονται» σε ποινή φυλάκισης έως δύο έτη ή έως τρία έτη εάν τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται με σκοπό το κέρδος.
Επιπλέον, οι κακοποιοί και οι δολοφόνοι ζώων μπορούν πλέον να υπόκεινται σε μέτρο ασφαλείας που απαγορεύει την κατοχή και την αγορά ζώων για περίοδο από ένα έως πέντε έτη.
Άμεση αναφορά στην Αστυνομία
Όλες οι προαναφερθείσες ειδήσεις αποτελούν προτάσεις που απέστειλε η ένωση Animal Friends Croatia στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκησης κατά τη διάρκεια των εργασιών για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά ευγνώμονες στο υπουργείο που αποδέχθηκε τις προτάσεις τους και με τον τρόπο αυτό έκανε ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των ζώων στην Κροατία, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο παντού στον κόσμο.
Εξηγούν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν να δουν αν η κτηνιατρική επιθεώρηση θα ανταποκριθεί στην αναφορά εγκατάλειψης, αλλά θα μπορούν να καταγγέλλουν αμέσως στην αστυνομία όποιον εγκαταλείπει ένα ζώο: «Θα επιταχυνθεί η διαδικασία και θα είναι ευκολότερο να αποδειχθεί η πράξη εγκατάλειψης. Ταυτόχρονα, θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να εγκαταλείπουν ζώα επειδή γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης», αναφέρει η ένωση.
Υιοθετήστε!
Προσθέτει ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις πόλεις και τους δήμους να εργαστούν παράλληλα για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων: «Οι μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να διενεργούν τον έλεγχο των σκύλων με μικροτσίπ, επισκεπτόμενες όλα τα νοικοκυριά, κάτι που είναι νομικά υποχρεωμένες να κάνουν από το 2017, επειδή το μικροτσίπ περιέχει πληροφορίες για τον κηδεμόνα του σκύλου. Οι δήμοι που δεν το έχουν ακόμη εφαρμόσει θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουν το κοινό για την υπεύθυνη φροντίδα των ζώων και να χρηματοδοτήσουν τη στείρωση σκύλων και γατών. Αντί να εγκαταλείπουν τα ζώα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να τα βοηθήσουν στειρώνοντάς τα και υιοθετώντας τα υπεύθυνα αντί να τα αγοράζουν».
Μια καταγγελία είναι πολύ σημαντική
Επιπλέον, οι αυστηρότερες ποινές για τη θανάτωση και τον βασανισμό ζώων θα επιβάλλονται μόνο χάρη στις αναφορές μαρτύρων. Η ένωση Animal Friends Croatia ενθαρρύνει τους πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί της εάν έχουν αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία καταγγελίας ποινικών αδικημάτων και εγκλημάτων κατά των ζώων: «Μια καταγγελία είναι πολύ σημαντική και χρησιμεύει για την επιβολή ενός μέτρου ασφαλείας που απαγορεύει την κατοχή και την απόκτηση ζώων. Το δικαστήριο μπορεί να το επιβάλει σε κάποιον που έχει διαπράξει αδίκημα κατά ζώου, εάν υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει το ίδιο ή παρόμοιο αδίκημα».
Στις 2 Απριλίου 2024 τέθηκε σε ισχύ και η αυστηροποίηση των ποινών για τον βασανισμό και τη θανάτωση ζώων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε φυλάκιση έως και τρία έτη. Η αύξηση των προστίμων είναι επίσης σημαντική επειδή είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να παραγραφούν υποθέσεις.
Η ένωση Animal Friends Croatia επισημαίνει ότι οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές, ιδίως για τροποποιήσεις του νόμου περί προστασίας των ζώων και των σχετικών διαταγμάτων. Πιστεύουν επίσης ότι είναι σημαντικό να συσταθεί μια επιθεώρηση για την προστασία των ζώων και να σχηματιστεί ένα τμήμα για την προστασία των ζώων στο Υπουργείο Γεωργίας.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα