Οι πιστοί -κυρίως άνθρωποι που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μέλη της ρωσικής κοινότητας της Αθήνας, αλλά και Έλληνες που σπεύδουν να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη ακολουθία στην Αγία Τριάδα, φρόντισαν να βρίσκονται στον ναό πριν από τις έντεκα το βράδυ. Μαζί τους έφεραν, ως είθισται, καλάθια με πασχαλινά εδέσματα για να τα διαβάσουν οι ιερείς, ενώ πήραν μαζί τους αυγά που μοιράζονταν στο ναό.
Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τη χορωδία και τη λειτουργία και παρέμειναν στον ναό αρκετά μετά τη μια το ξημέρωμα, καθώς συνεχιζόταν η λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που έσπευσε στη ρωσική εκκλησία της Φιλελλήνων, αυτή τη φορά, ήταν τόσος πολύς που περίπου δυο λωρίδες της Φιλελλήνων είχαν κλείσει από τα οχήματα και χρειάστηκε να μεταβεί περιπολικό της Άμεσης Δράσης για να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων.
Η ιστορία της Αγίας Τριάδας των Φιλελλήνων
Ο Ρωσικός Ναός Αθηνών, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η Αγία Τριάδα της Φιλελλήνων, βρίσκεται σε σημείο που στην αρχαιότητα υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Λύκειο Απόλλωνα. Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα την περίοδο ανάμεσα στο 780 και το 802 μ.Χ., ωστόσο, εκεί χτίστηκε μια μικρή χριστιανική εκκλησία, ενώ τον 11ο αιώνα αναγέρθηκε και γυναικείο μοναστήρι. Ένα από τα κτίρια που χτίστηκαν ήταν το καθολικό του μοναστηριού. Αυτός ο ναός, οκταγωνικού ρυθμού, είναι η σημερινή Ρωσική Εκκλησία. Ο ναός υπέστη μεγάλες ζημιές από τουρκικούς κανονιοβολισμούς από την Ακρόπολη, το 1827. Μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, τον Δεκέμβριο του 1850 ξεκίνησε η αναστήλωση. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1855 και τότε ο ναός αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. Να σημειωθεί ότι η Μόσχα επωμίστηκε το κόστος των εργασιών, σύμφωνα με το orangepress.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα