Σημειώνουμε ότι δε θα τεθεί σε λειτουργία αυτόνομη νέα πλατφόρμα αλλά στην ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης συνταξιοδότησης θα υπάρξει επιλογή ειδικά για τους οφειλέτες.
Κομβικό σημείο αποτελεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή ή για ασφαλισμένο που βρέθηκε κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση, δημιουργώντας οφειλές προς τον Φορέα.
Ο έλεγχος έχει ανατεθεί στις συστημικές τράπεζες
Σε συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας, ο έλεγχος έχει ανατεθεί στις συστημικές τράπεζες οι οποίες έχουν ζητήσει προθεσμία δύο μηνών να στήσουν το μηχανισμό ελέγχου και γι΄αυτό και θα καθυστερήσει η ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η σχετική ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση αυξάνονται τα ανώτατα όρια οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για οφειλές στον π. ΟΓΑ.
Κερδισμένοι είναι περίπου 12.000 μη μισθωτοί οφειλέτες που οφείλουν στον ΕΦΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι ο εν δυνάμει συνταξιούχος θα συναινέσει σε έλεγχο των καταθέσεών του, ώστε να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (ή τις 6.000 ευρώ για αγρότες). Έτσι για να ενεργοποιηθεί η ευνοϊκή διάταξη θα πρέπει εισερχόμενοι στην πλατφόρμα να πατήσουν την επιλογή άρση τραπεζικού απορρήτου.
Στην αίτηση υπαγωγής, περιλαμβάνεται δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται.
Όλοι οι λογαριασμοί
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της απόφασης θα ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί είτε ο οφειλέτης είναι δικαιούχος είτε συνδικαιούχος
Επιπρόσθετα υποβάλουν και δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ η τις 6.000 ευρώ για όσους χρωστούν ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.
Αν τα ποσά των καταθέσεων κατά τους τελευταίους 12 μήνες είναι πάνω από 12.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ οι αιτήσεις θα απορρίπτονται.
Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και όσοι έχουν συντάξεις σε εκκρεμότητα.
Χαμένοι είναι οι οφειλέτες που αδυνατούν να πάρουν σύνταξη καθώς έχουν χρέη πάνω από 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ αν είναι αγρότες) και δεν έχουν τους πόρους να καταβάλλουν το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απονομής της σύνταξής τους.
Ειδικότερα, με την υποβολή της αίτησης , ο ΕΦΚΑ θα ελέγχει τις οφειλές , την ηλικία , τα χρόνια ασφάλισης και τη συναίνεση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου.
Στην πράξη, οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα ελέγχουν αμέσως μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο αιτών πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
- έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας
- έχει οφειλές κι αν ναι, μπορεί να πληρώσει το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ (και των 10.000 ευρώ για τους αγρότες)
- έχει πραγματικό ασφαλιστικό δεσμό, έχει δηλαδή πληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.
Το υπουργείο εργασίας εκτιμά ότι άμεσα θα συνταξιοδοτηθούν 12.000 οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και έτσι θα ξεμπλοκάρει και ένα σημαντικό ποσοστό υποθέσεων που καθυστερεί για αυτόν το λόγο. Από την πλευρά τους οι ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι ωφελημένοι θα είναι λιγότεροι καθώς θα ισχύσουν αυστηροί περιορισμοί ( για παράδειγμα θα ελέγχονται οι καταθέσεις του οφειλέτη ακόμα κι αν είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό) με αποτέλεσμα μικρός αριθμός να καλύπτει τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές από 20.000-30.000 ευρώ ανέρχονται σε 109.868 και οφείλουν 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 27.000 αγρότες έχουν οφειλές από 6.000-10.000 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο ποσό φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-15% έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί, αλλά λόγω οφειλών δεν μπορεί να το κάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα