Σελίδες

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Χριστιανούπολη Τριφυλίας: “Αγιά Σωτήρα στο Μωρία και Αγιά Σοφιά στην Πόλη”

Ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου βρίσκεται στη Τριφυλία και πιο συγκεκριμένα στη Χριστιανούπολη.
Το μνημείο αυτό δεν είναι άλλο από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που εδώ και αιώνες δεσπόζει στο ιστορικό χωριό , έχοντας περάσει από πολλές επιδρομές και καταστροφές, που όμως από το 2016 έχει παραδοθεί πλήρως αναστηλωμένο και μεγαλοπρεπές όπως του αξίζει. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρομοίωση του με την Αγία Σοφιά, μέσα από τη φράση «Αγιά Σωτήρα στο Μωριά και Αγιά Σοφιά στη Πόλη» με την οποία αποτυπώνεται η σπουδαιότητα και το μεγαλείο του.
Ο ναός έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα περίπου το 1070 και λειτουργούσε μέχρι το 1825. Στη συνέχεια υπέστη σημαντικές φθορές από το πέρασμα του Ιμπραήμ στη Πελοπόννησο, ενώ ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη περιοχή το 1886 του προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως με τη κατάρρευση του τρούλου του.
Ο ναός αναστηλώθηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ολοκλήρωση των εργασιών το 1951 ενώ επίσης σημαντικές εργασίες για την αποκατάσταση και στερέωση του μνημείου έγινα την περίοδο 2007-2014, με την ολοκλήρωση των οποίων παραδόθηκε στο κοινό. Πέρα από αυτό σήμερα είναι σε εξέλιξη και εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και του μικρού νεότερου ναού που βρίσκεται δίπλα του.
Το μνημείο αυτό όμως μπορεί και θα πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστικής ανάπτυξης για τη περιοχή. Πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Η Χριστιανούπολη είναι ένα γραφικό χωριό που έχει τις προδιαγραφές αυτές, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές που έχει, όπως είναι το κεφαλάρι των πηγών στο κέντρο του χωριού, αλλά και ένα άλλο σημαντικό έργο που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στη περιοχή και είναι το Φιλιατρινό φράγμα.
Μιλώντας η αντιδήμαρχος Τριφυλίας Μαρία Παναγοπούλου , υπεύθυνη τουρισμού για τις προοπτικές που υπάρχουν σημειώνει: «Το χωριό Χριστιανούπολη είναι χτισμένο στα 400 μέτρα υψόμετρο, στη δυτική πλευρά του όρους Αιγάλεω, με τον Βυζαντινό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος να κοσμεί το κέντρο του όμορφου, γραφικού οικισμού.
Συγκεκριμένα ο ναός - "στολίδι" της περιοχής δεσπόζει επιβλητικά από τον 11ο αιώνα, παρουσιάζοντας μεγάλη κατασκευαστική ομοιότητα με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, εξού και το ρητό «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη». Με την τελευταία ανάπλαση του ναού και τον ευπρεπισμό του προαυλίου χώρου, το χωριό συνολικά μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες συνδυάζοντας θρησκευτικό. αρχαιολογικό αλλά και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον με διοργάνωση εκδρομών, περιπάτων και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Η Χριστιανούπολη είναι ένας τόπος που μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες δυνατότητες τόσο σε συμβατικές, όσο και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Στο τοπίο που ξεδιπλώνεται γύρω από το χωριό περιλαμβάνονται το όρος Αιγάλεω με μέγιστο υψόμετρο 1.224 μέτρα (οροσειρά που καταλαμβάνει περιοχή από το κάστρο Κυπαρισσίας -διοικητική πρωτεύουσα του Δήμου Τριφυλίας- έως το ιστορικό ανάκτορο του Βασιλιά Νέστορα στην Πύλο). Στην κορυφή του βουνού ατενίζεις ένα καταπράσινο τοπίο που περιλαμβάνει ελαιώνες, αμπέλια διαφόρων ποικιλιών και σταφίδες με κατάληξη την τεχνητή λίμνη Ντοπόλης- Χριστιανούπολης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και για υδάτινα σπορ.
Η Χριστιανούπολη, ένα μικρό διαμάντι της Τριφυλίας, έχει τη δυνατότητα μέσα από τον φυσικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτει να προσελκύσει μεγάλη επισκεψιμότητα που χρόνο με τον χρόνο θα πολλαπλασιάζεται, δημιουργώντας και επιχειρηματικές ευκαιρίες (εστίαση, αναψυχή και ψυχαγωγία).
Οι εικόνες και οι στιγμές που θα ζήσεις στη Χριστιανούπολη θα σου μείνουν αξέχαστες και το τελείωμα μιας γεμάτης ημέρας μπορεί να σε βρει στο κέντρο του χωριού απολαμβάνοντας τον καφέ ή το φαγητό σου δίπλα από τα γάργαρα νερά που διασχίζουν το χωριό, παρέα με τις πάπιες που παίζουν ανέμελα τριγύρω σου».



[Άρθρο από το περιοδικό «Περισκόπιο» - Τεύχος Απριλίου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα