Σελίδες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

«Στενό μαρκάρισμα» στη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών


Τα ηλεκτρονικά βιβλία, το MyDATA, η υποχρεωτική διαβίβαση δεδομένων και η προσυμπλήρωση του ΦΠΑ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Η φοροδιαφυγή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα και τις νέες διαδικασίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Τα ηλεκτρονικά βιβλία, το MyDATA, η υποχρεωτική διαβίβαση δεδομένων και η προσυμπλήρωση του ΦΠΑ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα τη μείωση των δηλωθέντων εξόδων από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κατά 30% κατά μέσο όρο.
Τα νέα δεδομένα της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα υπέρογκα έξοδα που δήλωναν μέχρι πρότινος οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν συρρικνωθεί αισθητά, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα δηλωθέντα έσοδα.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ αποτελούν κομβικά στοιχεία αυτής της επιτυχίας, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και τις απώλειες ΦΠΑ.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 2023, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη στην εφορία. Ειδικότερα, από τα 333.588 νομικά πρόσωπα, 130.756 δήλωσαν ζημίες ύψους 37 δισ. ευρώ, 78.822 μηδενικά αποτελέσματα, ενώ κέρδη παρουσίασαν μόνο 124.010 επιχειρήσεις.
Η μεγάλη αλλαγή επήλθε με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που όρισε ότι τα έσοδα και τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ πρέπει να είναι αντίστοιχα με αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Η φορολογική διοίκηση πλέον διαθέτει όλα τα δεδομένα των συναλλαγών, αποτρέποντας τη δήλωση αυξημένων εξόδων.
Η διαδικασία προσαρμογής περιλαμβάνει ένα ανεκτό ποσοστό απόκλισης 30% για τα έσοδα και τα έξοδα, το οποίο σταδιακά θα μειωθεί στο 20% για τα έξοδα και στο 5% για τα έσοδα, με στόχο τη μηδενική απόκλιση μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα διασφαλίσει τη δήλωση των πραγματικών δαπανών και του αναλογούντος ΦΠΑ.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φόρων και να μειώσουν το λεγόμενο «κενό» ΦΠΑ στο 9% έως τα τέλη του 2025, από το 15% που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα