Από σήμερα τα μέλη της κυβέρνησης -παλαιά και νέα- κάθονται στα γραφεία τους και πιάνουν δουλειά, μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής που επιχείρησε ο πρωθυπουργός, ως απάντηση στο μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών.
Όπως εξήγησε με σαφήνεια στους υπουργούς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την τριετή «νέα πολιτική περίοδο» έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το νέο κυβερνητικό σχήμα οφείλει να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλους τους λόγους που οδήγησαν περίπου ένα εκατομμύριο εκλογείς που ψήφισαν πέρυσι το κυβερνών κόμμα, προ εβδομάδος να το εγκαταλείψουν.
Τα σημαντικότερα διακυβεύματα που η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει προς όφελός της είναι τα εξής:
- Η αναμόρφωση της δημόσιας υγείας: Εκεί έχουν περισσέψει τα μεγάλα λόγια και οι δεσμεύσεις, ωστόσο η κατάσταση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι από τριτοκοσμική έως απογοητευτική, οι ουρές στα χειρουργεία μεγάλες, παρά τη λειτουργία και το απόγευμα έναντι αμοιβής, ενώ η εύνοια προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει εμφανής κι αυτό κατά γενική ομολογία εκφράστηκε στις κάλπες της 9 Ιουνίου.
- Η μάχη με τα ολιγοπώλια: Η περίοδος Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης έδειξε ότι παρά την ικανοποιητική νομοθετική λειτουργία στο πεδίο της ρύθμισης της αγοράς, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να καταστείλει στην πράξη τη δράση των ολιγοπωλίων σε σειρά κρίσιμων τομέων, όπως στο λιανικό εμπόριο, τα καύσιμα κλπ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.
- Η καταστολή της στεγαστικής κρίσης: Όσο περνάει ο καιρός, το πρόβλημα αυτό οξύνεται αντί να ρυθμίζεται, με αποτέλεσμα οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να μην έχουν καταφέρει να αυξήσουν την προσφορά ακινήτων. Αντίθετα αυξάνεται η ζήτηση και συνεπώς οι τιμές. Για μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι θέλει να κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας, το στεγαστικό πρόβλημα αποτελεί από τους σημαντικότερους σκοπέλους.
- Η εξομάλυνση των ανισοτήτων: Η χώρα δεν αναπτύσσεται ισομερώς κι αυτό το έχουν αντιληφθεί οι πολίτες. Υπάρχουν περιοχές όπως η Κρήτη που γνωρίζουν πρωτοφανή επίπεδα ανάπτυξης, ενώ άλλες όπως η Θράκη ή η Δυτική Ελλάδα μένουν σημαντικά πίσω. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η πληγείσα από φυσικές καταστροφές Θεσσαλία που ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Επίσης καταγράφεται διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, με τους μισθούς να αυξάνονται, αλλά τους ελεύθερους επαγγελματίες να δοκιμάζονται από τα τεκμήρια και τα χρέη σε εφορία, ταμεία και τράπεζες, κυρίως λόγω της επώδυνης περιόδου των μνημονίων.
- Οι δύσκολοι χειρισμοί των υποκλοπών και των Τεμπών: Εδώ η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής. Με τις υποκλοπές η απόφαση να μην υπάρξουν διαρροές για ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν αλλάζει, ωστόσο η επικοινωνιακή της διαχείριση αποβαίνει σταθερά εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί τα ζητήματα του κράτους δικαίου να μετρήθηκε ότι δεν μέτρησαν σημαντικά στην επιλογή της ψήφου στις ευρωεκλογές, ωστόσο τέτοια θέματα στην πολιτική παραμένουν στο συλλογικό υποσυνείδητο και τις περισσότερες φορές εκφράζονται οδυνηρά στις κάλπες όταν κακοφορμίσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση των Τεμπών, στην οποία η κυβέρνηση άφησε μεγάλο πεδίο δράσης στους επικριτές της στο επικοινωνιακό κομμάτι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα του κυβέρνηση έχουν ένα καθαρό χρονικό διάνυσμα δυόμιση ετών, προκειμένου να επιδείξουν ουσιαστικό έργο που να αναστρέφει την εικόνα της κοινής γνώμης για αυτά τα ζητήματα. Ο μεγάλος «Άγνωστος Χ» είναι αν η ουσιαστική απουσία αντιπολίτευσης διευκολύνει, ή αντίθετα δυσχεραίνει την κυβέρνηση στην επίτευξη των στόχων της. Αυτό σύντομα, όσο ξεδιπλώνεται η δράση του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών, θα γίνει ορατό σε όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα