Σελίδες

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Μεσσηνία: Μέσα σε ένα μήνα 30 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία


Πάνω από ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά καταγγέλθηκε στη Μεσσηνία, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του αρμόδιου γραφείου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ενώ αντιστοιχεί σε μία σύλληψη κάθε μέρα του μήνα για τέτοιο περιστατικό.
Τα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας για το χρονικό διάστημα από 10 Ιουνίου, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του, έως και τις 10 Ιουλίου, είναι σοκαριστικά για την περιοχή μας.
Δέκα panic button
Μέσα σε ένα μήνα καταγγέλθηκαν σε υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας 41 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν συνελήφθησαν στη Μεσσηνία 30 άτομα.
Επίσης, έχουν χορηγηθεί 10 panic button σε γυναίκες που το ζήτησαν, ενώ μέχρι στιγμής κανένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας στη Μεσσηνία δε θέλησε να γίνει μεταφορά του σε safe house, τα οποία έχουν ορισθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε κάθε νομό.
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας και ενημερώνεται άμεσα για όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται σε οποιασδήποτε αστυνομική υπηρεσία του νομού.
Διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Panic button
Σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν μπορούν να καλέσουν το «100», μπορούν να στείλουν γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με ακριβή διεύθυνση –ονοματεπώνυμο – είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
Επίσης, μπορούν να καλέσουν τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική, συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία γίνεται και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr.
Τέλος, μετά την πιλοτική εφαρμογή του panic button, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη θετική αξιολόγησή του, θα χορηγείται πλέον και από το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας και προστασίας. Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα