Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Συμβάσεις εργασίας: Παράθυρο από Κεραμέως για την επαναφορά τους


«Παράθυρο» για να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, «άνοιξε» η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να επανέλθει το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων το οποίο καταργήθηκε κατά τη διάρκεια ισχύος των μνημονίων.
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός χαρακτήρισε ως «θετική τη συγκεκριμένη συγκυρία», αναφερόμενη και στην αλλαγή της ηγεσίας στον ΣΕΒ, ο οποίος -μέχρι πρότινος- είχε τις περισσότερες επιφυλάξεις γύρω από το θέμα αυτό.
Ήδη η κυρία Κεραμέως εξήγγειλε σειρά επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, τις οποίες συμπεριέλαβε στο πλαίσιο του «διαρκούς κοινωνικού διαλόγου», τον οποίο ενεργοποίησε, προκειμένου να αναζητηθούν «οι καλύτερες λύσεις ε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας
Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε χθες την ΓΣΕΕ, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με την ΓΣΕΒΕΕ. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «στροφή» γύρω από το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, η οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για την διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας λέγοντας ότι ισχύει το ακέραιο η δέσμευσή του για το ύψος των αμοιβών στο τέλος της τετραετίας.
Οι όποιες αλλαγές στις συμβάσεις αναμένεται να συνδυαστούν με την ενσωμάτωση στην ελληνικής νομοθεσία της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η συγκεκριμένη οδηγία επιτάσσει τα κράτη-μέλη να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα προσδιορίζουν του ύψος των αμοιβών.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο του 30%.
Τι ζητά
Η ΓΣΕΕ θέτει το θέμα της επιστροφής της ευθύνης διαμόρφωσης των αμοιβών μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Επίσης, την επαναφορά της επεκτασιμότητας – δηλαδή της επέκτασης της ισχύος μιας σύμβασης σε ολόκληρο τον κλάδο – όπως και της ισχύος της μετενέργειας μεταξύ των συμβάσεων.
Με την κατάργηση της μετενέργειας εισήλθε σε νέα εποχή το συλλογικό δίκαιο και το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις κλάδους παραγωγής όπου έληξαν οι συμβάσεις και δεν ανανεώθηκαν με νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δηλαδή έληξε μετενέργεια των συμβάσεων, χωρίς να υπογραφεί νέα σύμβαση το σύνολο των αμοιβών πιέστηκε προς τα κάτω.
Ταυτοχρόνως, οι αμοιβές μειώθηκαν περαιτέρω μέσω των ατομικών συμβάσεων. Στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις ήταν πολύ υψηλότερες, καθώς το μόνο όριο που τίθεται είναι τα κατώτατα όρια μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα