Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

«Έξυπνοι Μετρητές»: Ο ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζεται για την εγκατάστασή τους

Οι έξυπνοι μετρητές αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να στηρίζουν την απόκριση ζήτησης.
Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την αντικατάσταση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με τους «έξυπνους» μετρητές θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Αυτό προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον Διαχειριστή. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ διαβάζουμε στο ienergeia.gr.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του 2024 προγραμματίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε σύνολο περίπου 67.000 παροχών καθώς και των παροχών αυτοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ή καταναλωτών με υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,13 δις ευρώ με χρηματοδότηση από το RRF αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο θα λειτουργήσει από το 2030 και μετά. Εχει ξεκινήσει από το 2013 με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την ευρείας κλίμακας σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης.
Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου το έργο της τηλεμέτρησης είναι ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου. Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και μείωση μη-τεχνικών απωλειών.
Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:
Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης AMI (Automated Meter Infrastracture) για την πανελλαδική συλλογή μετρήσεων κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 8εκ. έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης, που θα υποστηρίζει τις παρακάτω τεχνολογίες επικοινωνίας μετρητών:
Προμήθεια 7,3 εκ. έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης:
Προμήθεια 2,92 εκ. κιβωτίων τοποθέτησης έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
Εργασίες Πεδίου στις 5 Περιφέρειες της Διανομής που περιλαμβάνουν:
-αντικατάσταση υφιστάμενων κιβωτίων
- αντικατάσταση υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους μετρητές
- ένταξη έξυπνων μετρητών σε Κέντρο Τηλεμέτρησης
Σύμφωνα πάντα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα πιο σημαντικά αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι τα ακόλουθα:
Για τους Πελάτες του ΔΕΔΔΗΕ
1. Καταναλωτές /Καταναλωτές με δυνατότητα παραγωγής
Δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΟΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ μέσω ειδικών προγραμμάτων (Net metering κλπ.), είτε μονάδες αποθήκευσης
Δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους, μέσω home device ή web application, και μετατόπισης της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.
Παροχή επικυρωμένων δεδομένων ιστορικής κατανάλωσης είτε από το ΔΕΔΔΗΕ, είτε μέσω τρίτων μερών (π.χ. προμηθευτές) Μείωση των χρόνων διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου.
Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
Κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας.
Κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους σε συνδυασμό με την προηγούμενη δυνατότητα
Επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή
Άλλα μέρη της αγοράς
Δυνατότητα σε Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών να δομήσουν καλύτερες προτάσεις προς τους πελάτες τους
Οφέλη θα υπάρξουν και για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς θα βελτιωθεί ο έλεγχος και η εποπτεία του δικτύου, θα μειωθεί το κόστος λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή, θα καταστεί ευκολότερος ο εντοπισμός σφαλμάτων/δικτύου και ρευματοκλοπών. Σημαντική θεωρείται και η πιστοποίηση των στοιχείων για την ποιότητα της ενέργειας, καθώς και η βελτίωση του σχεδιασμού των επενδύσεων δικτύου μέσω ακριβέστερης πρόβλεψης μελλοντικών φορτίων και αιχμών.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, για το έργο το 2023 δαπανήθηκαν 24,61 εκατ. ευρώ, το 2024 προβλέπεται να διατεθούν 40,42 εκατ. ευρώ, ενώ για τη συνέχεια προβλέπεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων με τη διάθεση 113,39 εκατ. ευρώ το 2025, από 195 εκατ. ευρώ το 2026 και το 2027 και σχεδόν 190 εκατ. ευρώ το 2028.
Έτσι συνολικά προβλεπόμενες χρηματοροές για την περίοδο 2024-2028 ανέρχονται σε συνολικά σε 734,12 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα