Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Επιστήμονες βρήκαν το φάρμακο που επιβραδύνει τη γήρανση των ζώων: Θα είναι το ελιξίριο της ζωής για τους ανθρώπους;


Ένα φάρμακο αύξησε τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων κατά σχεδόν 25%, σε μια ανακάλυψη που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει και την ανθρώπινη γήρανση.
Τα ποντίκια που έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία ήταν γνωστά στο εργαστήριο ως «γιαγιάδες σούπερ μόντελ» λόγω της νεανικής τους εμφάνισης. Ήταν πιο υγιή, πιο δυνατά και εμφάνιζαν λιγότερους καρκίνους από ό,τι τα όμοιά τους που δεν έπαιρναν φάρμακα.
Γυρίζει αρκετούς… βιολογικούς διακόπτες
Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους, αλλά είναι άγνωστο αν θα έχει το ίδιο αντιγηραντικό αποτέλεσμα. Η αναζήτηση μιας μεγαλύτερης διάρκειας ζωής διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η διαδικασία γήρανσης είναι... εύπλαστη. Τα πειραματόζωα ζουν περισσότερο αν μειωθεί σημαντικά η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν. Τώρα, ο τομέας της έρευνας για τη γήρανση γνωρίζει μεγάλη άνθηση, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να αποκαλύψουν - και να χειραγωγήσουν - τις μοριακές διαδικασίες της γήρανσης.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Επιστήμης MRC, του Imperial College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη ερευνούσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-11. Τα επίπεδά της αυξάνονται στο ανθρώπινο σώμα καθώς γερνάμε, συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και οι ερευνητές λένε ότι γυρίζει αρκετούς βιολογικούς διακόπτες που ελέγχουν τον ρυθμό της γήρανσης.
Μακρότερη και υγιέστερη ζωή
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να μην μπορούν να παράγουν ιντερλευκίνη-11. Η δεύτερη περίμενε μέχρι τα ποντίκια να γίνουν 75 εβδομάδων (που αντιστοιχεί περίπου σε έναν 55χρονο άνθρωπο) και στη συνέχεια τους έδινε τακτικά ένα φάρμακο για την απομάκρυνση της ιντερλευκίνης-11 από τον οργανισμό τους. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι η διάρκεια ζωής αυξήθηκε κατά 20-25% ανάλογα με το πείραμα και το φύλο των ποντικών. Τα ηλικιωμένα εργαστηριακά ποντίκια πεθαίνουν συχνά από καρκίνο, ωστόσο τα ποντίκια που στερούνταν την ιντερλευκίνη-11 είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα της νόσου. Και παρουσίασαν βελτιωμένη μυϊκή λειτουργία, ήταν πιο αδύνατα, είχαν πιο υγιή γούνα και σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε πολλές μετρήσεις ευθραυστότητας.
Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους;
Τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα είναι αν θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους και αν τυχόν παρενέργειες θα ήταν ανεκτές.
Η ιντερλευκίνη-11 έχει όντως έναν ρόλο στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης. Οι άνθρωποι, πολύ σπάνια, γεννιούνται ανίκανοι να τα καταφέρουν. Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα οστά στο κρανίο τους ενώνονται μεταξύ τους, επηρεάζει τις αρθρώσεις τους, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν, και τον τρόπο με τον οποίο αναδύονται τα δόντια τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αργότερα στη ζωή, η ιντερλευκίνη-11 παίζει τον άσχημο ρόλο να οδηγεί τη γήρανση. Το φάρμακο, ένα κατασκευασμένο αντίσωμα που επιτίθεται στην ιντερλευκίνη-11, δοκιμάζεται σε ασθενείς με ίνωση των πνευμόνων. Αυτό συμβαίνει όταν οι πνεύμονες γίνονται ουλές, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.
Ο καθηγητής Cook δήλωσε ότι οι δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα