Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά: Διαμαρτυρία αγροτών για δρόμο και πλημμύρες

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, αλλά και αγρότες της περιοχής για την εξέλιξη του δρόμου Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, τόσο για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, αλλά πολύ περισσότερο με τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων.
Παραγωγοί της περιοχής έχοντας βιώσει πλημμυρικά φαινόμενα και έχοντας υποστεί ζημιές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της περιοχής και των περιουσιών τους. Επισημαίνουν, όπως και κατ’ επανάληψη έχουν κάνει, ότι πρέπει να γίνει καλύτερη διευθέτηση των υδάτων για να μην καταλήγουν στα κτήματά τους.
Μιλώντας για αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νικόλαος Σινάνης επισήμανε: «Οργή και αγανάκτηση υπάρχει στον αγροτικό κόσμο στους Γαργαλιάνους και στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων επισημαίνει ότι τα προβλήματα στον κλάδο μας, όχι μόνο μένουν στάσιμα, αλλά αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν έρθει σε πλήρες αδιέξοδο από την αδιαφορία της πολιτείας. Ενα βασικό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας γενικότερα, είναι ο υπό κατασκευή δρόμος Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά. Είναι ένα έργο το οποίο δυστυχώς όπως και το προηγούμενο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, όπου και εκεί ο Αγροτικός Σύλλογος πρωτοστάτησε, έχει προβλήματα και δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν. Στο τμήμα Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, ξεκίνησε, από την αρχή οι εργολάβοι και οι τεχνικοί αναλώθηκαν να εμπορεύονται τα ξύλα από τους ελαιώνες και τα χώματα από την περιοχή. Η ουσία είναι ότι έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο με πολλά προβλήματα, έχουν κόψει τον κεντρικό δρόμο μέχρι το γεφύρι του Λαγκούβαρδου και υποχρεώνουν τον κόσμο να πάει από ένα στενό παράδρομο με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ενώ και ο δρόμος από Μαραθόπολη - Αγία Κυριακή που κινούνται μεγάλα οχήματα είναι επικίνδυνος.



Το βασικότερο όμως που έχει επισημανθεί με υπομνήματα στους βουλευτές και την Περιφέρεια, είναι η υδραυλική μελέτη με τους αποδέκτες των όμβριων υδάτων να καταλήγουν σε αγροκτήματα, σε θερμοκήπια, σε καλλιέργειες. Τον περασμένο Σεπτέμβρη με μια αυξημένη νεροποντή πλημμύρισαν θερμοκήπια, πλημμύρισαν αγροκτήματα και υπάρχει παντελής αδιαφορία. Στο υπόμνημα που στείλαμε περίπου πριν ένα μήνα στην Περιφέρεια, καλούσαμε τον Περιφερειάρχη με το επιτελείο του να έρθει στο δρόμο και να κουβεντιάσει με τους πληττόμενους αγρότες τα προβλήματα που υπάρχουν. Δεν έχουμε απάντηση καμία και είμαστε στο περίμενε.
Επίσης έχουμε επισημάνει ότι πρέπει η κατεύθυνση των όμβριων υδάτων να είναι προς το γεφύρι του Λαγκούβαρδου, το οποίο βλέπουμε δεν πρόκειται να γίνει. Το ερώτημά μας είναι, γιατί σταμάτησε ο δρόμος; Δεν έχουμε καμία απάντηση και ο κόσμος περιμένει ανάστατος. Πότε θα έχουμε δρόμο;
Να σημειώσουμε, πως εμείς το κάθε έργο που γίνεται στην περιοχή με σκοπό την ανάπτυξη, είναι έργα που τα θέλουμε καθώς εξυπηρετούν εμάς και τον διερχόμενο κόσμο, αλλά να γίνονται με τις σωστές προδιαγραφές για να μην υπάρχουν προβλήματα στη γύρω περιοχή και τους αγρότες. Προβλήματα που έχουμε δει και από το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και από αυτόν που είναι υπό κατασκευή».
Παραγωγοί της περιοχής που είτε υπέστησαν ζημιές είτε είδαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν, μας είπαν: Ο Λυκούργος Ανδρώνης με θερμοκήπια στην περιοχή που ήδη έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα σημείωσε: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι με τα όμβρια ύδατα, τα οποία καταλήγουν μέσα σε χωράφια και θερμοκήπια χωρίς να έχουν φυσικούς αποδέκτες. Φυσικός αποδέκτης είναι το ποτάμι ο Λαγκούβαρδος αλλά δεν πάνε εκεί. Στην πρώτη βροχόπτωση που είχαμε με μεγάλη ποσότητα το Σεπτέμβριο, εμάς πλημμύρησαν 4 στρέμματα θερμοκηπίου. Πρέπει να γίνει μια μελέτη να πάνε τα νερά στο ποτάμι, μόνο αυτό είναι σωστό. Οπως είναι φυσικό ανησυχούμε για το μέλλον, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».



Ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου αγρότης και αυτός στην περιοχή επισήμανε: «Ο δρόμος αυτός από τον κόμβο των Γαργαλιάνων που ξεκινά και σε μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων σε βάθος χρόνου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουν κάνει καμία διευθέτηση και μελέτη των υδάτων. Ανά 500 μέτρα έχουν γεφύρια και τα ρίχνουν εκεί. Ηδη έχουν γίνει δύο πλημμύρες και έχουν χαθεί περιουσίες από θερμοκήπια, ήδη υπάρχουν τα συμβάντα. Αν προσθέσουμε ότι αυτός ο δρόμος έχει τριπλασιαστεί από αυτόν που υπήρχε, είναι φύσει αδύνατο να διοχετευτεί το νερό από τα κανάλια που υπάρχουν. Εδώ μπορεί να θρηνήσουμε και θύματα. Τα νερά πρέπει με κάποιο τρόπο να διευθετηθούν να καταλήγουν στο Λαγκούβαρδο».



ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Πέρα από το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σινάνης αναφέρθηκε και σε άλλα σοβαρά ζητήματα του αγροτικού κόσμου τονίζοντας: «Ενα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τον κλάδο μας, εκτός από τα διαχρονικά που είναι ασφαλιστικό, φορολογικό, τιμές των προϊόντων, δακοπροστασία, αύξηση αφορολογήτου, εργάτες γης, είναι το ζήτημα του ΕΛΓΑ. Για πολλοστή φορά ο Αγροτικός Σύλλογος θέτει το ζήτημα του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων, παρόλο που οι αγρότες τον πληρώνουν κανονικά δεν παίρνουν τις ανάλογες αποζημιώσεις. Απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημίωση στο 100% του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Είδαμε περιοχές που είχαν ζημιές 100% από το χαλάζι και δεν αποζημιώθηκαν καθόλου.
Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι το ζήτημα της λειψυδρίας, ήδη από τον Ιούνιο μήνα έχει παρατηρηθεί σε πολλές γεωτρήσεις ότι κατεβαίνει η στάθμη και στην περιοχή μας έχουμε το φράγμα στο οποίο ακόμη δεν έχει γίνει χρήση του. Το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας. Αντί αυτού φθείρεται και σε περίπτωση που θα γίνουν τα δίκτυα θα τέμνουν τον καινούργιο δρόμο που φτιάχνεται αφού δεν έχει προβλεφθεί πού θα περάσουν.
Ενα πρόβλημα που κάθε χρόνο μεγαλώνει, είναι το ζήτημα της δακοπροστασίας, μας θέτουν το δίλημμα δολωματικός ή ατομικός ψεκασμός. Λόγω περιορισμού των φυτοφαρμάκων, αυτά που έχουν απομείνει έχουν αυξήσει στο 100% το κόστος και χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα».    
Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα