Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η θεωρία που αλλάζει τα δεδομένα για την Αφροδίτη: Ίσως και να υπάρχει ζωή στον πλανήτη


Δύο αέρια που ανιχνεύθηκαν στα σύννεφα της Αφροδίτης πιστεύεται ότι μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μορφών ζωής, όπως σημειώνουν αστρονόμοι.
Η ανίχνευση των δύο αυτών αερίων έρχεται να θέσει σε αμφιβολία όσα γνώριζαν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες για τον πλανήτη, ο οποίος θεωρείτο από τις πιο εχθρικές τοποθεσίας του ηλιακού μας συστήματος.
Η παρουσίαση της συγκεκριμένης θεωρίας έγινε την περασμένη Τετάρτη στην εθνική συνάντηση αστρονομίας στο Χαλ και ήρθαν να ενισχύσουν τις ενδείξεις για ένα καυστικό αέριο, τη φωσφίνη, η παρουσία της οποίας στην Αφροδίτη έχει αμφισβητηθεί έντονα. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η δοκιμαστική ανίχνευση αμμωνίας, δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από γνωστά ατμοσφαιρικά ή γεωλογικά φαινόμενα.
Τα λεγόμενα αέρια βιοσήμανσης δεν αποτελούν απόδειξη για εξωγήινη ζωή. Όμως η παρατήρηση θα εντείνει το ενδιαφέρον για την Αφροδίτη και θα αυξήσει την πιθανότητα η ζωή να έχει εμφανιστεί και μάλιστα να έχει ανθίσει στο πιο εύκρατο παρελθόν του πλανήτη και να έχει παραμείνει μέχρι σήμερα σε θύλακες της ατμόσφαιρας.
«Θα μπορούσε η Αφροδίτη να περάσει μια θερμή, υγρή φάση στο παρελθόν, και στη συνέχεια, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη άρχισε να επιδρά [η ζωή] να έχει εξελιχθεί για να επιβιώσει στη μόνη θέση που της είχε απομείνει - τα σύννεφα», δήλωσε στη συνάντηση ο Dr Dave Clements, ερευνητής αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου.
Η επιφάνεια της Αφροδίτης φτάνει περίπου τους 450C, αρκετά θερμή για να λιώσει ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος, η ατμοσφαιρική πίεση είναι 90 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης και υπάρχουν σύννεφα θειικού οξέος. Αλλά περίπου 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια η θερμοκρασία και η πίεση είναι πιο κοντά στις συνθήκες στη Γη - και ενδεχομένως είναι σχεδόν επιβιώσιμες για πολύ ανθεκτικά μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα