Ενδιαφέροντα και ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας με θέμα «Επιδιώξεις – Όνειρα – Προσδοκίες», στην οποία συμμετείχε η Focus Bari που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το διεθνές δίκτυο IRIS (International Research Institutes). Βάσει αυτής, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ευτυχισμένοι από την καθημερινότητά τους.
Επίσης, επτά στους δέκα δεν θεωρούν ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν «κοινό όνειρο», με το 71% να πιστεύει ότι οι Έλληνες εκφράζουν απαιτήσεις προς τη χώρα τους, θεωρώντας ότι το ισχυρό αξιακό της σύστημα έχει χαθεί.
Αναμένουν η Ελλάδα να αναδείξει την ιστορία και τις αξίες της, προκειμένου να αισθανθούν ασφαλείς και περήφανοι.
Να ζήσουν σε άλλη χώρα
Έξι στους δέκα Έλληνες θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και άλλες.
Αναμένουν η Ελλάδα να αναδείξει την ιστορία και τις αξίες της, προκειμένου να αισθανθούν ασφαλείς και περήφανοι.
Να ζήσουν σε άλλη χώρα
Έξι στους δέκα Έλληνες θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και άλλες.
Σύμφωνα την έρευνα:
- Οι πολίτες, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εμφανίζονται διστακτικοί όσον αφορά την ικανοποίησή τους από την επίτευξη των στόχων τους στην καθημερινή τους ζωή.
- Παρά τη διστακτικότητα των ερωτηθέντων, για τη δυσκολία στην επίτευξη των στόχων τους, η σημερινή εικόνα της χώρας τους δεν αποτελεί εφιάλτη για την καθημερινότητά τους.
- Υπάρχει έντονη ανάγκη από τους πολίτες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης και των πολιτικών δυνάμεων. Για αυτόν το λόγο, είναι εμφανής η επιθυμία όλων των κατοίκων, ανεξαρτήτως χώρας, να επικεντρωθεί η χώρα τους περισσότερο στα προβλήματα των πολιτών της παρά στην παγκόσμια επιρροή της.
- Καμία από τις αναφερόμενες χώρες δεν προσφέρει την ιδανική ζωή στους πολίτες της. Αυτό εξηγεί το γεγονός, ότι ένας στους δύο ερωτώμενους θα προτιμούσε να μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα, εάν είχε την ευκαιρία
- Μόνο το 9% των Ελλήνων παραδέχεται ότι η καθημερινότητά τους είναι αυτή που επιθυμούσαν και μόλις το 4% δηλώνει ότι η σημερινή Ελλάδα είναι η χώρα των ονείρων τους.
- Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πως υπάρχει έλλειψη συνοχής των πολιτών στη χώρα τους, καθώς 7 στους 10 (71%), απαντούν ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος και εκφράζουν την ανάγκη να αισθανθούν ξανά περήφανοι για τη χώρα τους.
- Οι πολίτες πιστεύουν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, η οποία είναι και το άμεσο ζητούμενο για την υπέρβαση των καθημερινών προκλήσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας. Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στα βασικά δημόσια αγαθά, πρωτίστως στον τομέα της υγείας, αλλά και στην εκπαίδευση, την απασχόληση και στη δικαιοσύνη, ώστε να καταχυρώνεται άμεση και ισότιμη πρόσβαση για όλους.
- Τα παραπάνω μέτρα, θα τους εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και την ενδυνάμωση της ψυχολογίας τους ( να έχουν ή να μπορούν να έχουν όνειρα και στόχους), καθώς και τη βελτίωση της οικογενειακής τους ζωής (θαλπωρή), τα οποία έχει πληγεί από το άγχος για τον αγώνα της καθημερινής τους επιβίωσης
- Aξίζει να σημειωθεί ότι το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει πρώτα τους Έλληνες. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η κεντρική πολιτική εξουσία οφείλουν να:
-δείξουν ευαισθησία στα προβλήματά τους
-διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χώρας σε ζωτικούς τομείς (οικονομία, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη).
- Οι Έλληνες εκτιμούν ότι αν η χώρα τους υιοθετήσει το ισχυρό αξιακό της σύστημα (εθνική ενότητα – ισονομία- δημοκρατία), θα έχει τα εχέγγυα να σταθεί ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Tέλος, δεν είναι τυχαίο, που το 61% των πολιτών εκφράζει την επιθυμία του να ζήσει σε άλλη χώρα, δίνοντας προτίμηση στην Ελβετία, μια κεντρικοευρωπαϊκή χώρα με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο και ισχυρό οικονομικό σύστημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα