Σελίδες

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Προϋπολογισμός: Ανοδική η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα - Χαλινάρι στις δαπάνες από το 2025

Στην αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, από τον αρχικό στόχο που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό παρά τις έκτακτες αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στην Αττική αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Τα στοιχεία από την εκπόνηση του του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί κατά 0,3 με 0,4 μονάδες υψηλότερα ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ενημέρωση που έγινε μέσα στον Ιούλιο από στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σε ξένους επενδυτές.
Εάν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα τους επόμενους μήνες, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,4% με 2,5% έναντι αρχής πρόβλεψης για 2,1% του ΑΕΠ. Ηδη το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, ανήλθε σε 5,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,6 δισ. ευρώ.
Ατμομηχανή τα φοροέσοδα
Όπως προκύπτει, η υπεραπόδοση   στα φορολογικά έσοδα από την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης σε 750.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η  πάταξη της φοροδιαφυγής και τα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ οδηγούν σε υπέρβαση του στόχου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σημαντικό μαξιλάρι  που υπολογίζεται κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη υποστηρίζοντας    ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για  παροχές  γιατί θα παραβιαστεί ο στόχος αύξησης των δαπανών. 
Επιπλέον ο προϋπολογισμός επωμίζεται πρόσθετες δαπάνες όπως το κόστος για τις αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης ,μέρος από τις αποζημιώσεις της καταστροφής στη Θεσσαλία, οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους λόγω της πανώλης  αλλά και οι επιπτώσεις από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.
 Πάντως πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία θα συνεκτιμηθεί  από την κυβέρνηση εως τα τέλη Αυγούστου  κατά την οριστικοποίηση του σχεδιασμού για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.
Το γεγονός βέβαια ότι την ώρα που  κυβέρνηση, ετοιμάζεται να σχεδιάσει την παλέτα της ΔΕΘ , ερχεται μία νέα καταστροφή για   να υπενθυμίσει ότι η κλιματική κρίση, οι φυσικές καταστροφές έχουν προσθέσει μια κρίσιμη μεταβλητή στο δημοσιονομικό προγραμματισμό.
Αλλάζει το σκηνικό από το 2025
 Πάντως από το 2025 το σκηνικό αλλάζει καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θέτουν ανώτατες «οροφές» στις δαπάνες για μόνιμες ελαφρύνσεις και παροχές.
Οι νέοι κανόνες βαζουν «χαλινάρι» στις δαπάνες του Κράτους για τα προσεχή 4 χρόνια, μέσω της μείωσης των οριζόντιων παροχών.
Στη χώρα μας θα επιτραπεί μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια αύξηση (πλαφόν) κρατικών δαπανών επί του Προϋπολογισμού σε ποσοστό 3% δηλαδή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει ετησίως σε ποσοστό 3% τις πρωτογενείς δαπάνες των Κρατικών Προϋπολογισμών της (σήμερα είναι 100 δισ. ευρώ) για τα έτη από το 2025 έως το 2028.
Οι οδηγίες της Κομισιόν προς τη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες 26 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκεκριμενοποιηθούν ,μετά από διαπραγματεύσεις, τον ερχόμενο Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2025, και την αποστολή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Κομισιόν.
Στις απαιτήσεις του νέου – αυστηρότερου – Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι  προσαρμοσμένος ο νέος προϋπολογισμός η προετοιμασία του οποίου έχει ξεκινήσει.
Οι φορείς έχουν αποστείλει τις  προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό εχοντας  ως «οδηγό» «το πλέγμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Κομισιόν που διασφαλίζουν τον αποτελεσματικό συντονισμό των υγιών οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών», τηρώντας όσα προβλέπει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο κανονισμό οι κρατικές πρωτογενείς δαπάνες αποτελούν πλέον το βασικό εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του 3%, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα